Annons

Annons

Annons

Annons

Antalet personer som vill justera sitt kön ökar

Allt fler med könsdysfori önskar justera sitt juridiska kön, enligt en avhandling från Karolinska Universitetssjukhuset. Sedan år 1999 har antalet personer som sökt för utredning och behandling ökat från 20 till 350. I år förväntas siffran bli 400. "Kunskapen om könsdysfori i den vanliga vården, och speciellt inom psykiatrin, behöver förbättras" säger Cecilia Dhejne, överläkare och kliniska sexolog på ANOVA.

Enligt en avhandling av Cecilia Dhejne framgår det att de som söker tycks må bättre hälsomässigt än vad som framkommit tidigare år. Foto: Janerik Henriksson / TT

Könsdysfori är ett tillstånd med ett psykiskt lidande eller en försämrad förmåga att fungera i vardagen, vilket orsakas av att personen inte känner sig rätt i det registrerade könet. På ANOVA, Karolinska Universitetssjukhusets mottagning för andrologi, sexualmedicin och transmedicin, arbetar man med människor som önskar justera sitt kön.

Annons

Annons

– Vi tar emot personer från 18 år och uppåt i alla yrkesgrupper, samhällsklasser och länder. Vi får hit allt från poliser och brandmän till präster, kontorister och sjuksköterskor, säger Cecilia Dhejne i ett pressmeddelande.

Cecilia Dhejne är patientflödesansvarig för transmedicin på ANOVA, och enligt henne är det viktigt att hjälpa personer som söker så fort som möjligt.

– Att behöva vänta på den vård som minskar könsdysfori och förbättrar psykisk hälsa innebär ett onödigt psykiskt lidande. Det kan hindra personer att fullfölja studier eller komma ut i arbetslivet.

Hon berättar mer om sin roll och hur hon ser på det fortsatta arbetet.

– Att Karolinska har en patientflödesansvarig för patientgruppen är ett viktigt steg. Men ett bättre omhändertagande är nödvändigt och innebär en förbättring och utökning av den könsbekräftande vården. Liksom att kunskapen om könsdysfori i den vanliga vården, och speciellt inom psykiatrin, behöver förbättras.


Bella Beiron

Bella.Beiron@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan