Annons

Annons

Annons

SR får förhandsinformation när ett riktigt larm går

Enligt skribenten fick Sveriges Radio ingen förhandsinformation när "Hesa Fredrik" drog igång.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

I en ledare kritiserar Alexander Stavreski bland annat Sveriges Radios agerande den 9 juli när SOS Alarm felaktigt drog igång ”Hesa Fredrik” larmet över Stockholms län. Vi vill förtydliga hur vi agerade och hur det fungerar vid riktiga VMA* larm.

Annons

Omedelbart när personal på Sveriges Radios sändningsledning hörde larmet kontaktades SOS Alarm via vår speciella kontaktlinje. Det dröjde men efter 10 minuter fick vi bekräftat att det var ett falsklarm och kunde då direkt gå in och bryta programmen i beredskapskanalen P4. Mellan 22.11 och fram till första nyhetssändningen kl 23:00 gick vi in och bröt sändningen ytterligare tre gånger. Dessutom rapporterade vår webb, både via P4 Stockholm och Ekots nyhetssida att larmet var falskt.

Annons

I normala fall, när ett riktigt VMA går ut har Sveriges Radio fått informationen i förväg och är då redo att gå ut direkt med denna information. Detta görs via radio och via speciella VMA notiser på webben, i appen Sveriges Radio Play och vi sprider denna information till andra medier för att i sin tur föra vidare. Men då larmet den 9 juli var ett falskt larm fick vi naturligtvis ingen förhandsinformation utan behövde söka fakta genom kontakt med SOS Alarm.

Som officiell beredskapskanal kan inte Sveriges Radio gå ut med annan information än den som bekräftas av SOS Alarm. Vi tycker också att det var olyckligt att vi inte fick del av denna information snabbare än 11 minuter. För oss blir det en av frågorna att ta upp med bland andra SOS Alarm, MSB och andra i utvärderingen av händelsen 9 juli. Hur ska den framtida rutinen se ut för att ge besked om ett alarm är falskt och hur ska vår roll i den informationskedjan se ut?

Fotnot: *VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) Så ska du agera vid ett larm. Gå inomhus, stäng dörrar och fönster och slå på P4 för att få mer information.

Annons

Åke Burlin

tf chef sändningsledningen, Sveriges Radio


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan