Annons

Annons

Annons

Underskatta inte Almedalen

Skribenten skriver att Almedalen är ett viktigt påverkanstillfälle.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Den nu pågående Almedalsveckan har på sisten kritiserats för att vara en roséindränkt tummelplats för en självutnämnd maktelit. Men rätt utnyttjad är det ett utmärkt tillfälle att formulera svaren på framtidens stora utmaningar.

Internationellt är bilden av Almedalen oerhört positiv; tänk att vi kan ha ett så öppet samtal med så många aktörer på plats. Och rätt utnyttjat är Almedalen ett mycket viktigt påverkanstillfälle. Det som sägs i Almedalen ringer i öronen när politikerna återsamlas efter sommaren. Särskilt på tre områden ser jag stora påverkansmöjligheter:

Annons

1. Klimatet. Larmrapporterna duggar tätt i klimatfrågan, och i sommar kommer många av oss på allvar att få uppleva konsekvenserna av ett förändrat klimat. Strax innan sommaren antog riksdagen - sju partier för, ett emot - världens tuffaste klimatlagstiftning, med målet att Sverige ska vara klimatneutralt 2045 och redan 2030 ska uppnå en i princip fossilfri fordonsflotta. Men hur det ska gå till är oklart - en handlingsplan ska tas fram i höst och Almedalen är idealiskt för att ge input till detta.

Annons

2. Automatiseringen. Allt fler jobb kan ersättas av datorer och robotar, och många fick nog skrämselhicka över Almedalsseminariet om hur journalistik och pr helt kan automatiseras. Denna gång var det fejk men det sker en snabb utveckling som rätt utnyttjad kan öka välfärden och ge oss mer tid över för annat än att jobba - och samtidigt hotas alltså en stor bredd av yrkesgrupper. Hur detta ska hanteras så att vi skördar de finaste frukterna är en av Almedalens hetaste frågor, och politiken har ännu inte satt ner foten.

3. Integrationen. Vi har haft en för alla parter smärtsam migrationsdiskussion, där de som ena dagen sade Refugees Welcome nästa dag stängde gränsen och där partier som stått för öppenhet nu kräver hårdare tag. Men oavsett inriktning behöver vi bättre hantera de rekordmånga migranter som kommit hit. I många fall har de kompetenser Sverige som samhälle kan ha glädje av men också ofta begränsad utbildning och kanske trauman från krigshärjade områden. En lyckad integration är ett gyllene tillfälle för oss att växa, misslyckas vi så växer istället skuggsamhällen fram och segregeringen ökar. Politiken är befriande öppen med att den inte sitter på alla svar; input behövs.

Annons

Snart sagt vad du än tycker och tänker i dessa frågor, finns det någon som representerar denna åsikt på Almedalen - och med sociala medier är det rekordöppet och enkelt att ta del av, och delta i, debatten. Men framförallt kommer en tid efter Almedalen då många av proffstyckarna går på semester, men samtalet fortsätter över fikabord, på stränder och balkonger. Ta avstamp i Almedalssamtalen och bidra till ett bättre Sverige!

Mattias Goldmann

VD, gröna och liberala tankesmedjan Fores


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan