Annons

Annons

Annons

Migrationsverket slarvade bort hans leg – "beklagar"

Södertäljebon fick asyl i december förra året, men när han ville ha tillbaka sitt id-kort från Migrationsverket tog det stopp.

Migrationsverket på Pyramidvägen i Solna. Arkivbild.

Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

När mannen, som är bosatt i Södertälje och har släkt här, sökte asyl i Sverige i början av 2015 ville Migrationsverket förutom hans pass också ha in hans id-kort och hans så kallade militärbok som en del i processen.

Annons

Annons

När mannen beviljades tillfällig asyl i slutet av 2016 fick han tillbaka sitt pass. Men när han bad att få tillbaka id-kortet och militärboken också gick det inte.

Först fick mannen och hans kusin som hjälpte honom i kontakten med myndigheterna höra att handlingarna inte fanns på plats, men skulle beställas och skickas senare. Men sen visad det sig att Migrationsvekret i själva verket tappat bort dem.

Mannen anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO, och menade att hans liv är i fara på grund av att handlingarna försvunnit.

Migrationsverket har nu svarat JO.

I sitt svar skriver verket att man beklagar att man inte kunnat lämna tillbaka handlingarna. Verket konstaterar också att tjänstemännen där inte hanterat mannens handlingar enligt de rutiner som finns. Bland annat har man inte kunnat följa hur dossiern har skickats mellan enheter inom verket.

JO har ännu inte fattat någon beslut i ärendet.


Thomas Leitner

08-550 921 36
thomas.leitner@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan