Annons

Annons

Annons

Annons

Ökad trygghet är värt priset av minskad integritet

En övervakningskamera håller koll.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Annons

Debatten om kameraövervakning och andra integritetskränkande åtgärders vara eller icke vara för att skapa ett tryggare samhälle pågår på lokal och riksnivå. Lokalt stödjer flera partier ökad kameraövervakning, även V och SD är överens i denna fråga. Jag instämmer i kören fast med tillägg.

En del menar på att individens personliga integritet är viktigare än samhällets totala skyddsbehov. Andra går så långt att de påstår att kameraövervakning inte hjälper eller minskar brottsligheten alls, och därför inte motiverar den kränkning som övervakningen innebär för individen. Dumheter, klart det hjälper.

Sverige är oftast ”sist på bollen” när det gäller säkerhetsåtgärder som andra länder redan infört, man är livrädd för att ”kränka någon eller dess integritet”. Men klart är att det var kameror som fångade upp Rakhmat Akilovs ansikte efter hans terrordåd i Stockholm, vilket bidrog till hans gripande och förhoppningsvis fällande dom.

Annons

Annons

Kameraövervakningen är effektiv och bidrar till att få fast terrorister och grova våldsbrottslingar, så är det bara. Och blir man ”kränkt” av det så kanske man är en ljusskygg individ själv.

I Sverige agerar man oftast efter något har hänt. Man har svårt att införa åtgärder innan, fast men vet att det kommer att hända. Alla visste att det bara var en tidsfråga innan vi skulle få ett genomfört terroristattentat i Sverige, men ändå så väntar man tills det händer innan man diskuterar åtgärder som redan alla vettiga personer visste behövdes för länge sedan.

Det politiska klimatet i Sverige harvarit så att man inte får prata om kontroller av vilka som kommer till Sverige – integritet igen, terroristens favoritord? Man har ”litat” på att alla talar sanning om ursprung, ålder och skyddsbehov, även fast man ser uppenbara lögner så håller man tyst.

Hur är det ens möjligt att i ett datoriserat samhälle 2017 vara efterlyst av polisen för utvisning, men ändå i lugn och ro kunna kvittera ut socialbidrag? Jo, för att personens integritet kan kränkas om myndigheterna samkör sina datorer.

Oförsvarbart, säger jag – klart att alla som kommer till Sverige ska få lämna fingeravtryck, de som finns i Sverige med olika namn och identiteter ska också tas fingeravtryck på så man åtminstone kan hålla sig till en identitet per person och se till att alla myndigheter får tillgång till denna information.

Annons

Hur är det ens möjligt att i ett datoriserat samhälle 2017 vara efterlyst av polisen för utvisning, men ändå i lugn och ro kunna kvittera ut socialbidrag?

Annons

I en värld som är globaliserad får vi finna oss i att bli registrerade i varje land vi besöker, lämna helhandsavtryck i en scanner på flygplatserna, bli filmade överallt vart vi går av övervakningskameror. Det har vi inga problem med när vi besöker andra länder, varför är det då ett problem att ställa samma krav på hemmaplan i vårt eget land?

Varför ska Sverige vara en fristad för terrorister och andra kriminella som vill gömma sig under falsk identitet, eller flera identiteter i vårt land?

Jag är helt klart beredd att visa legitimation, avge fingeravtryck på flygplatser och le in i övervakningskameror. Känner jag mig kränkt av detta? – Nej.

Däremot känner jag mig kränkt av dem som vägrar att ställa upp på detta och inte vill bidra till ett tryggare samhälle för oss alla.

Joakim Granberg

partiledare, Realistpartiet


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan