Annons

Annons

Annons

Annons

Lindberg De Geer och Lagercrantz talar allvar

Måste man älska sina barn? På den och andra frågor från radiolyssnarna svarar Marianne Lindberg De Geer och David Lagercrantz i årets upplaga av "Allvarligt talat".

"Jag vågar inte lyssna på Kristina Lugns, PO Enquists eller Horace Engdahls svar nu. Jag måste svara utifrån mig själv", säger Marianne Lindberg De Geer. I sommar är det hon och David Lagercrantz som turas om att leda "Allvarligt talat" i Sveriges Radio.

Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Det var Kristina Lugn som satte tonen genom att uppriktigt, medkännande och spirituellt svara på frågor som "hur blir man av med sin ångest?" Programmen finns fortfarande tillgängliga på Sveriges Radios hemsida och vissa svar brukar lyssnarna finna tröst i om och om igen, enligt redaktionen.

Annons

David Lagercrantz, journalist och författare, tackade ja för att han gillar programmet och blev smickrad över förtroendet. När konstnären och dramatikern Marianne Lindberg De Geer blev tillfrågad första gången tackade hon nej.

– Kristina Lugn var fantastisk! Då vågade jag inte, jag tänkte att det var hennes program och att det inte gick att komma efter. Men nu är det ju några som har trippat på i en lång rad. När det är jag bland många andra så känns det mer okej, säger hon.

Annons

Än så länge är det relationsfrågor kan man säga.

Fram till 10 maj kan lyssnarna mejla in sina frågor. Sammanlagt ska Marianne Lindberg De Geer svara på 16 av dem. Vilka får hon välja själv och just nu jobbar hon med sin femte.

– Än så länge är det relationsfrågor kan man säga. Vad gör man när man har sårat en människa? Vem är ansvarig för hur det man säger landar? Måste man älska sina barn?

Just frågan om man måste älska sina barn är jättesvår, anser hon.

– Men i och med att jag har jobbat 14 år inom barnpsykiatrin har jag mött den här frågan tidigare, och hur folk hanterar den i olika perioder av sitt liv. Jag får bara prata i fyra minuter också.

TT: Vad har du mest nytta av, dina år som mentalskötare eller dina erfarenheter som konstnär?

– Under mina år som mentalskötare gjorde jag mycket för att försöka förstå en övergiven flicka, jag tror att jag hamnade där mycket för att förstå mig själv. Jag hade inte sökt mig dit om jag inte hade känt att jag hade enorma frågor kring varandet.

Annons

Årets upplaga av "Allvarligt talat" har premiär den 28 juni i Sveriges Radio P1.

Fakta: "Allvarligt talat"

Historik: Började sändas 2008 då Kristina Lugn svarade på radiolyssnarnas existentiella frågor.

Bland hennes efterföljare finns PO Enquist, Elsie Johansson, Märta Tikkanen och Horace Engdahl.

Flera författare har deltagit under två säsonger.


Erika Josefsson/TT

.

Annons

Annons

Till toppen av sidan