Annons

Annons

Annons

Välkommet att Thorwaldsson vågar bryta mot S-tabun

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det ligger i socialdemokratins natur att, som ett retoriskt mantra, ständigt anklaga borgerligheten (eller "högern", som detta spöke benämns av S-företrädare) för att alltid vilja sänka skatter. Följdriktigt vill Socialdemokraterna då framstå som dess raka motsats.

Detta präglar partiet. Antalet socialdemokrater som är öppna med att de vill se skattesänkningar är färre än antalet registrerade ishockeyspelare i Indien – och de brukar göra ungefär lika stort avtryck på omvärlden.

Annons

Men det finns undantag, några socialdemokrater som vågar bryta tabun.

Annons

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är en – och dessutom en med en stor tyngd, genom sin plats i partiets verkställande utskott.

Thorwaldsson ondgör sig över att hans medlemmar behöver betala en så stor del av sin lön i skatt och kräver ett tak för kommunal- och landstingsskatterna.

För drygt en månad sedan gjorde han gemensam sak med förre Scaniachefen Leif Östling, numera ordförande för Svenskt näringsliv i just detta ärende. Till Dagens industri sade Thorwaldsson: "Det här kan inte få fortsätta. Kommunal- och landstingsskatten har blivit för hög och skillnaderna över landet är alldeles för stora”. Och han vill att löntagare ska få behålla mer av sin inkomst.

För en renlärig socialdemokrat är en skattesänkare i de egna leden normalt en humörsänkare.

När Socialdemokraterna samlas för kongress i Göteborg till helgen passar Thorwaldsson på nytt på att föra ämnet på tal. I en intervju med Svenska Dagbladet säger han att sänkt kommunalskatt är ett sätt att minska klyftor: "Det är den enda skatt som är platt i Sverige, alltså lika stor om du är miljonär eller tjänar dina första 100 000".

LO:s tanke är att höjda statsbidrag ska kompensera kommunernas intäktsbortfall.

Annons

För en renlärig socialdemokrat är en skattesänkare i de egna leden normalt en humörsänkare. Men kanske, kanske kan kongressombuden klara av att hålla humöret uppe och faktiskt analysera det Thorwaldsson säger.

Annons

För det spelar roll för människor att få behålla mer av sin lön. Något som Alliansen visade tydligt genom införandet av jobbskatteavdrag, avdrag som Socialdemokraterna efter sedvanligt muttrande har accepterat och behållit.

I snitt betalar svenskarna i dag 32,12 kronor på varje intjänad hundralapp. Lokalt ligger Nykvarn strax under snittet på 32,05 kronor och Södertälje något över på 32,23. Sedan millennieskiftet har kommunalskatterna ökat med 5,7 procent i riket – höjningen är betydligt större i Nykvarn, plus 9,2 procent, och i Södertälje, plus 9,8 procent, under samma tidsperiod.

Sveriges kommuner och landsting anger i sin framtidsprognos att de kommunala skatterna kommer behöva höjas med närmare två kronor ytterligare de närmaste åren. Därmed måste Thorwaldssons utspel bli en väckarklocka för S. Just kommunalskatterna är, eftersom de utgör en så stor del av all den skatt vi betalar, en bra början för den diskussion som Thorwaldsson nu initierat. Men i förlängningen behövs en bredare diskussion om det totala skattetrycket.

En ny skatteuppgörelse, likt den på 1990-talet, är vad Sverige behöver.


Tomas Karlsson

08-550 921 33
tomas.karlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan