Annons

Annons

Annons

Karantänen över – rätt att låta SD åka med till Almedalen

Sverigedemokraterna är åter välkomna att följa med i Södertälje kommuns delegation till Almedalen.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Det absolut grundläggande kravet på alla politiker, oavsett parti, som på skattebetalarnas bekostnad ska representera Södertälje är att de vet och förstår att de företräder kommunen. Det handlar om respekt för sitt uppdrag och för väljarna.

Detta gäller i alla officiella sammanhang. Inte minst under Almedalsveckan.

Och med det upplägg som Södertälje kommun använder sig av i Almedalen bör alla de partier som finns i kommunstyrelsen vara välkomna att följa med – som representanter för hela spektrumet av väljare.

Annons

[+] Fördig som är pluskund: Fem år efter skandalen – SD får följa med till Almedalen: "Förutsätter att de kan uppföra sig"

Annons

Södertälje har de senaste åren gjort en egen tolkning. När kommunen planerat sitt deltagande på Gotland har man i stället utgått från de sju partier i kommunstyrelsen som en gång ställde sig bakom Södertäljes skrivelse till regeringen om Vebo, Värdigt eget boende. En skrivelse som Sverigedemokraterna inte skrev under.

Och dessvärre präglade denna tanke också de seminarier som Södertälje anordnat. Som sommaren 2015, när en paneldebatt anordnades kring integrations- och mångfaldsfrågor. Då fick kommunen för sig att samtliga riksdagspartier utom SD skulle få vara med – vilket LT kritiserade.

Själva poängen med just Almedalsveckan är att åsikter bryts mot varandra avslappnat sammanhang. Kommunen visade en onödig rädsla i tron att seminariernas tema i sig skulle göra att vissa deltagare måste uteslutas.

Kommunen visade en onödig rädsla i tron att seminariernas tema i sig skulle göra att vissa deltagare måste uteslutas.

Nej, detta embargo för lokalt SD-deltagande i Visby har väldigt lite med skrivelsen att göra egentligen. Eller innehållet på respektive seminarium. De är svepskäl.

Det handlar till hundra procent om tillit – Södertälje kommun vill att de som reser med för att representera Södertälje kan sköta sig och visa skattebetalarna nödvändig respekt. Ett rimligt krav.

Annons

Annons

Beter man sig som SD-representanterna Tommy Blomqvist och Tommy Hansson gjorde 2012, i en av kommunen hyrd privatbostad, går man långt utanför vad som är acceptabelt.

Läs även: SD-politiker anklagas för skadegörelse

Läs Tomas Karlssons ledare om SD-skandalen i Almedalen 2012

Hyresförmedlarens beskrivning i sitt brev till kommunen var övertydligt: ”Det var massa urin i en säng samt på en matta och på golvet på bägge toaletterna. Det var en fin säng som kostat en hel del pengar enligt hyresvärd och mattan tillhörde deras barn. Det stank av både urin och rök i hela huset enligt hyresvärd. Man har rökt inne i alla rum”. Vidare i brevet: ”Stanken ska ha varit outhärdlig. Det var väldigt skitigt och äckligt som hyresvärden själv kallade det.”

Fakturan för saneringen av villan betalades senare av Sverigedemokraterna Södertälje.

Nu efter fem år i karantän, och med Beata Kuniewicz som gruppledare för Sverigedemokraterna, är det dags att sätta punkt. Det är hög tid att åter låta SD vara med i Södertäljes delegation.


Tomas Karlsson

08-550 921 33
tomas.karlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan