Annons

Annons

Annons

Annons

Ska skattemedel gå till teatrar med politisk agenda?

Oktoberteatern håller till i Castorhuset på Slussgatan.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Inom Södertälje kommun har förts en diskussion om vart miljonerna hamnar som man ger i bidrag till Oktoberteatern? Bristerna i verksamheten har varit tydliga.

På kultur- och fritidsnämndens senaste möte i onsdags, 1 mars, uppkom en intressant diskussion om teatern. Tommy Hansson (SD) och Beata Kuniewicz (SD) deklarerade klart och tydligt att de tyckte att teatern lika gärna kunde läggas ner – eller åtminstone inte skattefinansieras. En motivation till detta söktes då av S, V och MP, men jag kände inte att vi fick något klart svar av Tommy och Beata.

Utifrån min position som realist, som står i mitten och ser på hur man tjafsar från höger till vänster, kunde jag dra mina egna slutsatser om varför Sverigedemokraterna ogillar Oktoberteatern.

Annons

Så oss då gå till grunden – vänstern kallar SD för extremhöger, då man hänvisar till partiets rötter inom nazismen.

Annons

Men tittar man då på Oktoberteaterns historia – namnet är baserat Lars Forsells bok Oktoberdikter, som är inspirerad av oktoberrevolutionen, det vill säga Rysslands införande av kommunism och senare Josef Stalins framfart över sina egna medborgare. Stalin tog livet av flera miljoner medborgare inom Sovjetunionen (sitt eget land) än vad Adolf Hitler någonsin lyckades med.

Däri ligger SD:s argumentation, om att vänstern har ett förflutet minst lika jäkligt som deras eget.

Så naturligt är det att dessa två sidor är motpoler och inte har så mycket till övers för varandra.

Men den stora frågan kvarstår: Ska ett politiskt sällskap få flera miljoner av Södertäljebornas skattemedel i bidrag för att ha råd att framföra sina åsikter?

En av grundarna av Oktoberteatern, Ninne Olsson som fortfarande är verksam här i Södertälje, sa i en intervju med Dagens Nyheter 2004: "I vårt handlingsprogram stod att vi strävade efter att omvandla samhället i socialistisk riktning. Men vi hade aldrig en tanke på att göra gerillasoldater av dagisbarnen."

Den politiska agendan är tydlig, jag kan mycket väl förstå Tommy och Beata att de inte tycker det är kul att sitta i publiken för att bli hånade – dessutom finansierat av sina egna skattepengar.

Vem har någonsin hört talas om en högerprofilerad teateruppsättning? Med en högerorienterad agenda? Låt oss byta ut Ninne Olssons citat med ett enda ord och se hur det smakar i munnen: "I vårt handlingsprogram stod att vi strävade efter att omvandla samhället i en högerriktning. Men vi hade aldrig en tanke på att göra gerillasoldater av dagisbarnen."

Annons

Annons

Hur kändes detta? Hade den teatern fått miljontals kronor av Södertälje kommun?

Ska man ha stöd från det gemensamma skattekapitalet så ska det inte bedrivas någon politisk agenda, utan vara i rent underhållande syfte.

Realistpartiet stöder varken högern eller vänstern i denna fråga, vi ställer oss däremot frågande till om gemensamma skattemedel verkligen ska gå till att stödja föreningar med politiska budskap? Oavsett om de står till höger eller vänster.

Är inte teatern en samlingsplats för alla? För nöje och glädje? Rätten till föreningsbidrag är kopplat till en inkluderande verksamhet, inte exkluderande och politisk. Så har i alla fall jag uppfatta det under min tid i kultur- och fritidsnämnden.

Mitt förslag är att om en förening har en politisk agenda så ska den klara sig på egna medel, alternativt stöd från de partier och grupper de sympatiserar med.

Ska man ha stöd från det gemensamma skattekapitalet så ska det inte bedrivas någon politisk agenda, utan vara i rent underhållande syfte.

Realistiskt tycker jag.

Joakim Granberg

partiledare Realistpartiet


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan