Annons

Annons

Annons

Brister i åldersbedömningar av asylsökande

Omkring 60 procent av de åldersbedömningar som Migrationsverket gör är inte tillräckligt utredda. "Vi är inte nöjda och gör nu en rad insatser för att höja kvaliteten", säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef vid Migrationsverket.

Det stora antalet människor som sökt skydd i Sverige har satt Migrationsverket under stor press. Migrationsverket har sett över sina åldersbedömningar och upptäckt att 60 procent av de 145 ärenden som granskats inte var tillräckligt utredda.

Enligt Migrationsverket handlar det om brister i handläggningen i situationer där den muntliga utsagan, vad den sökande berättar, är bärande och det inte har funnits något annat skriftligt stöd för personens uppgivna ålder.

– Vi är inte nöjda och gör nu en rad insatser för att höja kvaliteten, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Granskningen blev klar i januari. Nu har en särskild ledningsgrupp startat inom myndigheten med uppdrag att förbättra den rättsliga kvalitén.

Annons

I många fall har ensamkommande valt att inte genomgå en medicinsk åldersbedömning eftersom kvaliteten i dessa har ifrågasatts. Ofta finns det inte heller några giltiga id-handlingar och bedömningen görs då i en muntlig utredningsintervju.

Annons

– Jag blir skrämd av hur dålig kvalité det är på de bedömningar som Migrationsverket gjort avseende ungdomars ålder, säger Anders Sundquist, jurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, till Sveriges Radio.

Den 28 februari beslutade Migrationsverket att i fortsättningen vänta med asylbeslut där det finns behov av en medicinsk åldersbedömning, till dess att Rättsmedicinalverkets nya ordning finns på plats. Till våren kommer Migrationsverket kunna begära medicinska åldersbedömningar av Rättsmedicinalverket. Men undersökningen sker enbart efter samtycke från den asylsökande personen.

Radioprogrammet Kaliber har även slagit ned på andra brister i asylprocesser. Programmet har gått igenom nationella och lokala rapporter. Under 2016 granskades 12 asylenheter varav nio hade problem med det som kallas utredningsdjup och bevisvärdering. I rapporterna finns det exempel på beslut som har blivit direkt felaktiga. På en enhet i Boden var 17 av de hundra granskade besluten fel.


Julia Löndal Jonsson

021-19 92 38
julia.jonsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan