Annons

Annons

Annons

Handgranatsexplosionen på Täppgatan

Polisens teori: Handgranat bakom explosionen på Täppgatan – "Fullständigt livsfarligt"

Det var sannolikt en handgranat som detonerade på Täppgatan sent på kvällen den 13 februari – mitt bland tätbebygda hus centralt i Södertälje. Det bekräftar nu kammaråklagare Marcus Ekman:
– Teknikerna har hittat splitter, säger han.

Flera fönster har spräckts och träden bär spår av splitterskador.

Bild: Holgersson Mattias (LT)

LT kan nu avslöja fler uppgifter om den mystiska explosionen på Täppgatan efter klockan tio på kvällen den 13 februari. Flera fönster i närbelägna huskroppar splittrades och sår har slitits upp på närbelägna trädgrenar intill.

Och nu bekräftar kammaråklagare Marcus Ekman att det med stor sannolikhet rörde sig om en handgranat som exploderade och fick många i en vid omkrets kring detonationsplatsen att reagera på dånet och vibrationerna.

– Vi misstänker att det rör sig om en handgranat, polisens tekniker har gjort fynd på den här platsen som tyder på att det är en handgranat, teknikerna har hittat splitter, säger han.

Annons

Annons

Se även: TV: Enheten för grova brott utreder explosionen på Täppgatan – LT sände live från platsen

Marcus Ekman bekräftar dessutom att polisen tittar extra noga på ett spår i utredningen – den utpressningsdrabbade företagaren som har kontor alldeles vid detonationsplatsen, något LT kunde avslöja redan i söndags. Företagaren lockades till ett "medlingsmöte" i en konferenslokal i Grusåsen den 20 oktober i fjol, men överfölls av utpressarna som krävde honom på 600 000 kronor – en påhittad skuld, menar Marcus Ekman. Den 27 januari kom domen: tre av fem åtalade dömdes till fängelse för anstiftan till utpressning, försök till utpressning och misshandel. Drygt två veckor senare var explosionen.

[+] För pluskunder: Nya uppgifter om explosionen – utpressad företagare har kontor just på platsen

– Vi konstaterar också att vi måste titta extra noga på det faktum att målsägaren i en utpressningsrättegång för någon månad sedan har lokal i närheten där granaten sprängdes. Å andra sidan kan man säga att det här skedde mitt i Södertälje, så vi tittar även förutsättningslöst på annat också, säger han.

Annons

Vad säger du om att någon slängt en handgranat mitt i ett tätbebyggd område?

– Det är naturligtvis fullständigt livsfarligt och vår preliminära bedömning är att det varit risk för att folk kommit till skada. Risken är väldigt stor för den här typen av beteende.

Annons

Detonationen ser ut att ha varit på gräsmattan intill fasaden, kan någon ha slängt den mot ett fönster och så har den studsat tillbaka ner?

– Det är en fråga vi såklart också hoppas att få svar på i utredningen.

Polisen rubricerar brottet som allmänfarlig ödeläggelse – ett brott som kan ge allt från ett år till livstids fängelse.

Liksom polisen är Marcus Ekman bekymrad över den oroande ökningen av handgranater som nyttjas av kriminella runt om i Sverige.

– Tyvärr har det blivit betydligt vanligare att den här typen av farliga vapen används och vi har märkt av en ökad användning. Vi på Södertörns åklagarkammare har haft ett flertal ärenden på sista tiden, bland annat det i Tumba där man kastade en mot polisen, säger Marcus Ekman.

Vad vidtar ni för utredningsåtgärder just nu?

– Polisen söker spår, håller förhör och en omfattande inre spaning.

Har ni något gripen?

– Nej, ingen är gripen.

Har ni någon misstänkt?

– Jag vill inte svara på den frågan just nu.

Har ni något personskydd på företagaren?

– Inte heller det vill jag svara på.

Har du förhoppning om att ni klarar upp det här?

Annons

– Jag har absolut en sådan förhoppning om att vi ska kunna lösa det här, men vi har ett stort intresse av att alla som gjort iakttagelser hör av sig till polisen så att det här kan redas ut.

Sent på måndagskvällen den 13 februari skedde explosionen på Täppgatan därden utpressningsdrabbade företagaren har kontor.

Bild: Läsarbild


Torbjörn Granström

08-550 921 66
torbjorn.granstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan