Annons

Annons

Annons

Geneta

Ungdomar från Ronna och Geneta hyllar hyresvärdens satsning på jullovsjobb

Vad sägs om att plocka skräp, skotta snö och byta trasiga lampor på jullovet? Det är precis vad 15 ungdomar i Ronna och Geneta gjort under sin tre veckor långa julledighet. Fastighetsbolaget D. Carnegie & Co ligger bakom satsningen, som man hoppas ska leda till större omsorg om bostadsområdena och i förlängningen mindre skadegörelse. Och bland ungdomarna tycks satsningen ha slagit väl ut:
– Det är roligt att tjäna sina egna pengar, säger Carlos Salim, 16 år från Ronna.

Inbäddat innehåll

Carlos Salim, 16 år, är glad över vinterlovsjobbet hos fastighetsbolaget D. Carnegie.

Bild: Mårten Arvidsson

I Ronna och Geneta finns gymnasister som frivilligt väljer att gå upp i ottan och ut i kylan för att jobba med fastighetsskötsel. Där har hyresvärden D. Carnegie & Co (tidigare Graflunds) sjösatt ett jobbprojekt som syftar till att få stadsdelarnas unga att inspireras att ta hand om sina bostadsområden.

Annons

Läs också: Hyresgäster i Ronna stängs ute från källarutrymmena

Annons

Om skadegörelsen minskar som ett resultat är det en bonus, menar man.

– Vi vill att ungdomarna i våra områden ska ha en vettig sysselsättning och på så vis skapa ansvar för sitt eget område, förklarar Jonas Hagström, csr-ansvarig på D. Carnegie & Co när LT träffar bland andra honom, regionchefen Johan Lundin och de vinterjobbande ungdomarna över en fika på områdeskontoret i Geneta.

Några av de ungdomar som medverkar i hyresvärden D. Carnegies satsning på jobb åt jullovslediga ungdomar i Ronna och Geneta. I mitten, i gula reflexkläder, står arbetsledaren Marie Johansson.

Bild: Mårten Arvidsson

Han har tidigare jobbat med liknande projekt i Järvaområdet i nordvästra Stockholm. Därifrån har man goda erfarenheter.

– Vi har sett att en effekt är att man blir förbannad på sina polare när de skräpar ner och inte plockar upp efter sig, säger Jonas Hagström.

Det går inte att bara säga till mamma och pappa att "jag vill ha pengar". Du måste ordna ditt eget liv.

LT får följa med på en tur till Lövängsvägen i Ronna, där ungdomarna ska plocka skräp. Men den här gången finns det inte så mycket skräp att plocka.

– Oftast är det mycket mer skräp, säger 16-årige Carlos Salim och plockar upp en glasbit som han försiktigt lägger ned i den medhavda soppåsen.

Läs också: Uppsving för arbetslösa ungdomar i Södertälje

Alla 15 anställda ungdomar som vinterjobbar får enligt D. Carnegie & Co avtalsenlig lön baserad på hur gammal man är. Men en uppskattning av hur mycket satsningen kostar är svår att göra, säger regionchefen Johan Lundin:

Annons

Annons

– Det får vi se när slutnotan är betald, vi har faktiskt inte någon budget för det här projektet.

Det har tidigare stormat kring hyresvärden D. Carnegie & Co (tidigare Graflunds), som förvaltar cirka 2400 lägenheter i Södertälje, bland annat i samband med LT:s granskning av situationen för hyresgästerna på Klövjevägen i Ronna.

I och med projektet med vinterjobbande ungdomar vill fastighetsjätten, som förvaltar cirka 2 400 lägenheter i Södertälje och gjorde en vinst på drygt 1 miljard kronor efter skatt 2015, visa att man har ett långsiktigt intresse av sina områden.

Carlos Salim arbetar med renhållning i bland annat Ronna.

Bild: Mårten Arvidsson

När LT pratar med ungdomarna som samlats på områdeskontoret ger de en positiv bild av satsningen.

– Det är trevligt och kul. Man vet att man gör någonting bra av sin tid och så får man vara social med andra samtidigt som man jobbar, säger en 17-årig kille som inte vill ställa upp med namn.

Carlos Salim berättar att han såg ett anslag i portuppgången om möjligheter till jobb hos hyresvärden och tvekade inte att skicka in en ansökan med cv.

– Efter en månad ringde de mig och sa att jag kunde komma och jobba, säger Carlos Salim, och fortsätter:

– Det är roligt att tjäna sina egna pengar. Det går inte att bara säga till mamma och pappa att "jag vill ha pengar". Du måste ordna ditt eget liv.

Annons

Läs också: Jobben finns, men ungdomarna vill inte ha dem

Annons

Han får medhåll av de andra ungdomarna i lokalen. Flera bekräftar Jonas Hagströms bild av att vinterjobbssatsningen lett till att de numera säger ifrån om de ser folk som skräpar ner i deras bostadsområden.

– Tidigare har man inte sett skräpet själv på samma sätt, men nu när vi jobbar med att plocka upp det så lägger vi märke till det och tänker: "här har jag städat men nu är det smutsigt igen", säger Rami Hanna, 19 år.

Men inget lyckat projekt utan de ungas förtroende och respekt för arbetsledningen. Och på den punkten verkar D. Carnegie & Co ha gjort en fullträff i rekryteringen.

Omtyckt. Arbetsledaren Marie Johansson får idel lovord av ungdomarna som deltar i satsningen.

Bild: Mårten Arvidsson

De är ansvarsfulla och har uppfyllt mina krav till fullo och lite till. Jag trodde inte att det fanns såna här ungdomar.

Flera av ungdomarna blir lyriska när de talar om arbetsledaren Marie Johansson, som sitter med vid LT:s besök. "Sträng men rättvis", "en av de bästa arbetsledarna jag haft" och "bra på att göra oss motiverade" lyder omdömena.

– Hon förstår sig på oss unga och vet hur man ska hantera situationer. Hon är inte sträng och skäller om man gör fel, utan rättar oss istället och säger hur vi ska göra, förklarar Rami Hanna och fortsätter:

Annons

– Hon gav ett perfekt intryck från första dagen och har verkligen klickat med oss.

Marie Johansson, som är relativt ny på jobbet och sedan tidigare har mångårig bakgrund inom sjukvården, spricker upp i ett leende när hon hör hyllningskören.

– Det känns helt underbart. Jätteroligt, ler hon och passar på att ge tillbaka beröm:

– De är ansvarsfulla och har uppfyllt mina krav till fullo och lite till. Jag trodde inte att det fanns såna här ungdomar. De är guld.

Så kanske är det personkemin mellan Marie Johansson och de vinterjobbande ungdomarna som vi i framtiden har att tacka för ett lite renare Ronna-Geneta.


Mårten Arvidsson

021-19 92 31
marten.arvidsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan