Annons

Annons

Annons

Korta vägen till första jobbet

Vägen till det första jobbet är i dag för lång. Liberalerna har därför presenterat en nyanställningsform – startjobb för unga och nyanlända.

Arbetssökande besöker Arbetsförmedlingen.

Bild: Jessica Gow/TT

Ett jobb att gå till och en egen lön är det viktigaste för att människor ska känna frihet och makt över sin egen vardag. En anställning kan också vara en förutsättning för egen bostad. Och viktigast för integrationen är att den som flytt hit får bidra i stället för att leva på bidrag. Men med upptrissade ingångslöner är det första jobbet avlägset. Resultatet är att åtskilliga nyanlända inte kommer i arbete utan fastnar i utanförskap.

Annons

Annons

Stefan Löfvén (S) blundar dessvärre för problematiken. Detta trots att samtliga svenska studier pekar på att höjda lägsta löner minskar sysselsättningen för alla eller för redan utsatta grupper. Invandringen kan göra Sverige rikare – under förutsättning att vi lyckas hyvla ned trösklarna till arbetsmarknaden.

Liberalerna lanserar en ny typ av anställning – startjobb. Konceptet bygger på att lönen är låg, inkomstskatterna ännu lägre och arbetsgivaravgifterna avskaffade. Koppling saknas till kollektivavtalens lönenivåer. Modellen ska heller inte tyngas av någon administration hos Arbetsförmedlingen.

Lönespannet ligger mellan 14000 och 16 000 kronor per månad. Därmed halveras arbetsgivarens kostnad jämfört med en ordinär ingångslön. Startjobb ska vara tillgänglig för nyanlända invandrare de första fem åren i Sverige och för unga upp till 23 år.

I dag levererar arbetsmarknadens parter få jobb, som inte förutsätter lång yrkeserfarenhet och/eller utbildning. Men med vårt förslag skulle företagare vilja och våga anställa unga och nyanlända i större utsträckning. Utmaningen på integrationsområdet är alltför viktig för att vi politiker inte ska agera om LO och Socialdemokraterna envisas med att sticka huvudet i sanden.

Det är både orättvist och osolidariskt att bara se till dem som redan har ett jobb. Alla ska med, eller hur?

Annons

Mats Siljebrand (L)

Metin Hawsho (L)


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan