Annons

Annons

Annons

Politiken smiter från sitt ansvar

Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om enkla jobb har havererat. Det är dags för politiken att ta mer ansvar.

Näringsminister Mikael Damberg (S).

Bild: Jessica Gow/TT

Näringsminister Mikael Damberg fick under 2016 ett uppdrag från regeringen att fixa fler ”enkla jobb”. Det finns en viss krisinsikt om att det kommer behövas en mer inkluderande arbetsmarknad för att integrera alla nya medborgare.

Idag tar det redan upp mot åtta år innan den som invandrat till Sverige har en 50/50 chans att få sitt första riktiga jobb. När gruppen som behöver integreras är så stor som den nu blivit kan man räkna ut med en hink och en spade att ekonomin och välfärdens resurser kommer ta storstryk om inte folk börjar jobba tidigare.

Annons

Det är ingen hemlighet att en viktig anledning till att vår arbetsmarknad ser ut som den gör är fackförbundens inflytande över villkoren.

Annons

Detta kommer förbli den största samhällsfrågan under de närmaste tio åren. En stor grupp som lämnas utanför arbetsmarknaden innebär stora kostnader för välfärd vilket innebär svaga finanser vilket innebär social oro. Damberg har delvis hanterat detta uppdrag genom att tippa över det på parterna.

Det är ingen hemlighet att en viktig anledning till att vår arbetsmarknad ser ut som den gör är fackförbundens inflytande över villkoren. De höga lönerna, de många kraven vad gäller administration, de strikta villkoren för sådant som övertid, allt har det bidragit till att bygga arbetsmarknaden som den ser ut idag, det kommer krävas ett fackligt godkännande för att utmana detta.

Innan nya typer av jobb kan komma till behöver man därför nå en överenskommelse mellan parterna. Det går inte så bra med den överenskommelsen. De sista veckorna innan jul har bråken avlöst varandra. Svenskt Näringsliv har varnat för att en ny underklass och LO gick ut stort med att invandringen måste regleras.

Den fackligt anknutna tankesmedjan Tiden publicerade en rapport om att ”enkla jobb cementerar utanförskap” som den näringslivsfinansierade tankesmedjan Timbro sedan sågade för att deras metod var bristfällig. Och bredvid satt Damberg och konstaterade att förhandlingarna mellan parterna nu ”havererat” och att inga samtal förs. ”Vi måste nog alla gå på julledighet och lugna ner oss” var kärnan av hans budskap.

Annons

Annons

Men riktigt så enkelt som Damberg just nu vill få det att verka, att allt ansvar ligger på parterna, är det ju inte. Det är såklart bekvämt för regeringen att konstatera från sidan att parterna bråkar. Politiken kan göra mer.

Man kan använda verktyg som skatter, moms, nya former av utbildningar, och så vidare, men man vill inte, för att det är mer bekvämt att skylla på någon annan. Den här frågan är dock så viktigt att det inte duger att våra folkvalda glider undan.

Förhoppningsvis har jullovet nu varit välgörande även för politikerna att våga komma tillbaka och ta sitt ansvar.


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan