Annons

Annons

Annons

Södertälje

Här är några av hjältarna som engagerar sig för utsatta människor inför julen: –Jag har aldrig tänkt "vad ger det mig"

Många engagerar sig för att göra jularna lättare och mindre jobbiga för de som har det svårt. LT har träffat några av dem.

Inbäddat innehåll

Bild: Nellie Pilsetnek

Per Knutsson, är engagerad i Majblomman, som hjälper barn, främst genom presentkort på mat. Men han är också engagerad i föreningen Väntjänst som hjälper äldre med lite smått och gott, kanske bara en pratstund.

– Vi ger fyra gånger om året genom Majblomman till behövande barn. Inför jul lämnade vi ut totalt 18 000 kronor i form av presentkort, men vi skulle behöva ge det dubbla, behovet är stort, vi hade 25 till 30 ansökningar inför julen i år, säger Per.

Annons

Annons

Väntjänst i Södertälje har omkring 40 volontärer som hjälper upp till 100 personer.

– Jag tror viljan att hjälpa till kommer med generna. Pappa och mamma var mycket hjälpsamma, men också farfar – så jag har fått det i mig. Jag kan inte sitta hemma – kan man hjälpa så ska man göra det.

Per tycker att fler borde engagera sig om de har möjlighet, särskilt pigga pensionärer.

– Jag har aldrig tänkt "vad ger det mig", jag ger min tid bara och satsar på det här.

Välkommen hem är en annan ideell förening som Veronica och Anders Ericson, tillsammans med Veronicas mamma Kerstin Robertsson står bakom.

Bild: LT-arkivbild

Läs mer: De brinner för att hjälpa utsatta människor.

– Alla människor är lika mycket värda och alla förtjänar ett rikt liv. Folk hamnar mellan stolarna och får inte den hjälp de behöver, det är därför jag och min man vill hjälpa till, säger Veronica Ericson.

Både Veronica och hennes man, Anders, har andra yrken – det ideella arbetet sker på ledig tid. Innan jul anordnade de ett julbord för personer som är behövande.

– Det är fantastiskt att folk skänker till jul, men det är 365 dagar om året. Vi jobbar med det här året runt och behöver förstås hjälp lika många dagar, säger Veronica.

Annons

Nyligen blev Välkommen hem en ideell förening också på pappret.

Annons

– Då kommer vi också att kunna ha ett bankgiro och det kommer att hjälpa oss så mycket. Det är roligare ju mer man kan hjälpa och ju mer man bjuda på, säger hon.

För några år sedan var det 700 personer som räknades som hemlösa i Södertälje.

– Det lär vara fler i dag, även om alla inte sover på gatan, utan kanske på soffan hos någon kompis. Men vår hjälp behövs, säger Veronica.

Lena Berge har också engagerat sig för Välkommen hem, men arbetar nu i den mån hon kan för behövande och är engagerad i KRIS och UngaKRIS 08.

Bild: Nellie Pilsetnek

– Jag månar om människor och jag vill hjälpa behövande. Kriminella, missbrukare och hemlösa är lika mycket värda som alla andra människor. Ofta kan folk behöva hjälp med att orka ta kontakt med och besöka myndigheter. Då hjälper jag gärna till.

KRIS har en nykter och drogfri tillställning den 29 december, där de bjuder på underhållning, tilltugg, gemenskap och julklappar till barnen.


Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan