Annons

Annons

Annons

Ronna

Hyresgäster i Ronna stängs ute från källarutrymmena – "Man ringer, men de kommer inte"

Ilskan pyr hos hyresgästerna på Klövjevägen i Ronna. Sedan i våras kan de inte längre gå ned i källaren och komma åt sina förråd när de vill, vilket skapar stora problem för dem. Orsaken: hyresvärden har låst källaren efter flera fall av inbrott och skadegörelse.
– Det kan ta nästan en månad för dem att komma och öppna källardörren, säger en hyresgäst.

Inbäddat innehåll

På Klövjevägen i Ronna stiger frustrationen över det tidsbokningssystem som hyresvärden D. Carnegie & Co (som tidigare hette Graflunds) infört där och på ytterligare några adresser i stadsdelen.

Sedan i våras måste hyresgästerna kontakta bostadsbolaget under deras telefontider för att en anställd vid företaget ska komma och låsa upp dörren som leder till källaren.

Enligt Johan Lundin, regionchef på D. Carnegie & Co, som menar att han fått "både positiv och negativ respons" på åtgärden med de låsta utrymmena, är företaget flexibelt när det gäller att öppna för de boende.

Annons

– Vi har telefontider mellan 8.00 och 12.00 och ringer man då kommer vi samma dag. Det tycker jag är rätt flexibelt.

Annons

Läs också: Graflunds inför krav på försäkring

Men när LT besöker bostadsområdet på torsdagen för att prata med hyresgäster framträder en helt annan bild. Flera av dem vittnar om att det nästan har blivit omöjligt att komma åt källarutrymmena.

Ingen vill ställa upp med namn och bild i LT av rädsla för att få problem med hyresvärden.

Hit men inte längre. Källarutrymmena på Klövjevägen i Ronna är låsta sedan i våras och mycket svåra att komma åt för hyresgästerna.

Bild: Mårten Arvidsson

En kvinna berättar att hon försökt få bostadsbolaget att öppna källaren åt henne under en månads tid.

– Man ringer, men de kommer inte. Vi har julgran, cykel och vinterskor i källaren som vi inte kan få upp, säger hon uppgivet, och fortsätter:

– Vi har inte tillräckligt med plats i lägenheten för att förvara sakerna här.

I ett hörn i lägenheten står julgransbelysningen ouppackad i en kartong i ett hörn. På balkongen ligger ett bildäck som egentligen hör hemma i källarförrådet. Men där har kvinnan inte varit på länge, hur länge sedan det var minns hon knappt.

Under besöket hos kvinnan ber LT henne ringa kundtjänst för att be bostadsbolaget att öppna källaren. Men hon får nobben. Personalen har julsemester och kontoret är obemannat, heter det.

Detta till trots noterar LT under vårt besök på Klövjevägen ett flertal anställda vid D. Carnegie & Co som cirkulerar i området.

Läs också: Graflunds får kritik av boende

Annons

Annons

I förlängningen kan det handla om ett begränsande av nyttjanderätten.

Regionchef Johan Lundin säger att systemet med låsta källarutrymmen beror på omfattande problem med skadegörelse och inbrott på de aktuella adresserna.

– Det har föranlett att vi valt att låsa utrymmena temporärt tills vi får nya passagessystem som ska öka skalskyddet, säger han.

Det nya passagesystemet innebär att hyresgästerna går in med brickor i stället för nycklar. Dessutom kommer D. Carnegie & Co att säkra upp med nya brytskydd och brytskenor till källarens ståldörrar, enligt Johan Lundin. Men det är fortfarande oklart när det nya systemet är på plats.

– Förhoppningsvis är det klart till våren 2017. Passagesystemet upphandlas just nu, säger han.

Igor Videla, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, är rädd att systemet med låsta källarförråd ska dra ut på tiden.

Bild: Mårten Arvidsson

Vi knackar på hos en annan familj som har liknande upplevelser som kvinnan ovan. När det blir kallare ute och familjen behöver ta upp vinterkläder får man problem, berättar pappan i huset på engelska.

– Det är ett väldigt stort problem, det kan ta nästan en månad för dem att komma och öppna källaren. De säger att det är brist på personal, säger mannen och fortsätter:

– När jag senast fick komma ned i källaren var det tre-fyra grannar som bad mig att låta dörren vara öppen så att de kunde komma åt sina förråd.

Den enda privatperson vi träffar i området som ställer upp med namn och bild är Taif Al-Suhail, som flyttade från föräldrahemmet på Klövjevägen för någon månad sedan.

Annons

Det kan ta nästan en månad för dem att komma och öppna källaren.

Även han är mycket kritisk till hyresvärdens metoder.

– Det är ett jättestort problem att det är låst. Man måste ringa dem för att de ska öppna källaren, men ibland kan de inte komma, säger han.

Annons

På Hyresgästföreningen Södertälje-Nykvarn känner man väl till situationen i Ronna. Lösningen med låsta källarutrymmen är inte något man uppskattar, förklarar verksamhetsutvecklaren Igor Videla.

– Vi har sett sådana här åtgärder i andra områden också, där hyresvärden begränsar möjligheten för hyresgästerna att komma åt saker de har rätt till i syfte att lösa ett problem, säger han, och fortsätter:

– I förlängningen kan det handla om ett begränsande av nyttjanderätten.

Vad säger du om en månads väntetid på att få komma åt sitt källarförråd?

– Det är självklart inte accepabelt.

Taif al-Suhail har flyttat från Klövjevägen men besöker ofta sin familj som fortfarande bor där. Han är också starkt kritisk till de låsta källarna.

Bild: Mårten Arvidsson

Igor Videla säger att Hyresgästföreningen för en dialog med D. Carnegie & Co om just den här frågan. Men det finns ett problem som gör arbetet för hyresgästerna i Ronna svårt.

– Det som försvårar det här arbetet är att vi inte har någon lokal hyresgästförening i Ronna. Hade vi haft det hade vi kunnat vara med på ett annat sätt.

Han fortsätter:

– Vi måste få ett besked om när det här systemet är tänkt att sluta. Nu pratar de om aptussystem (låssystem med brickor reds. anm), men vi vill veta ett slutdatum för det här.

Annons

Läs också: Renovering gick snett – vaknade med rummet fullt av rök

Enligt regionchef Johan Lundin gör D. Carnegie & Co vad de kan för att minska problematiken och situationen för de boende.

Har ni förståelse för att hyresgästerna upplever stora svårigheter på grund av det här?

– Självklart. Vi har stor förståelse för det, men med tanke på situationen är det här den bästa av dåliga lösningar. Vi gör det för deras säkerhet och för att vi inte vill att de ska få inbrott i sina förråd, säger Johan Lundin.

Annons

Men när LT ringer upp Hyresgästföreningens Igor Videla efter vårt besök på Klövjevägen har han talat med en representant för D. Carnegie & CO. Nu tycks nya bud gälla om skälet till de låsta källardörrarna.

– De säger att de låst för att de upplever att brandrisken är problematisk i samband med att hyresgäster lämnar möbler och annat bråte, säger Igor Videla.

Läs mer: Ledarskribent Tomas Karlsson om Carnegies agerande – "statssocialism av klassiskt snitt"


Mårten Arvidsson

021-19 92 31
marten.arvidsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan