Annons

Annons

Annons

Ska Morgan Johansson fortsätta att blunda?

Samtliga riksdagspartier ställde krav på regeringen att snabbt får bort de godtyckliga utvisningar som drabbar osyldiga arbetskraftsinvandrare. Men i regeringens utredning finns inga sådana tankar.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Bild: Wiktor Nummelin/TT

Här i LT har du kunnat läsa om hur Boris Jevtic – trots specialistkompetens och fast jobb – ska kastats ut ur Sverige för att hans tidigare arbetsgivare missat att göra korrekta försäkringsinbetalningar före februari 2015.

Boris Jevtic är dessvärre inte den enda arbetskraftsinvandrare som fallit offer för en svensk lagstiftning som är mycket rigid och där tillämpningen under stundom är helt absurd.

Annons

Vi har dessvärre tvingats lära oss namnen på många andra som också utvisas för saker individen själv är helt oskyldig till. Dit hör Uppsalabon Mehdi Ahmadi där Migrationsverket anser att han tjänat 180 kronor för lite i månaden och vill utvisa familjen, trots att det finns intyg från facket att han tjänat över minimilönen. Även familjen Shabani där pappan är byggnadsarbetare, IT-specialisten Tayyab Shabab och ekonomen Syed Latif har behandlats på liknande sätt av Sverige.

Annons

Upprördheten mot detta godtycke har vuxit runt om i landet. Svenska arbetsgivare skriker efter arbetskraft – samtidigt väljer staten att skicka ut kvalificerade arbetstagare som jobbar och betalar skatt för struntsaker.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Upprördheten har även nått riksdagen där främst Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, varit drivande för att få regeringen att vakna.

Och mycket glädjande slöt hela socialförsäkringsutskottet upp. Samtliga utskottets ledamöter från alla åtta riksdagspartier (inklusive Yilmaz Kerimo (S) från Södertälje) ställde sig i november bakom kravet att regeringen måste agera för att arbetskraftsinvandrare inte längre ska bli utvisade för rena struntsaker – eller när en arbetsgivare har gjort ett mindre administrativt fel. Utskottet begärde att inom en månad få skarpa förslag om detta – och ansvarig minister, Morgan Johansson (S), gav sken av att han instämde i utskottets kritik och att även han önskade sig regelförbättringar.

Annons

I torsdags lämnade utredaren Ingrid Utne sitt betänkande till just Johansson.

Annons

Dessvärre missar utredningen, som trots sitt namn "Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden", målet. I stället ligger tyngdpunkten helt på arbetsgivarna. Ingrid Utne föreslår att dessa, om de missbrukar systemet med arbetskraftsinvandring, ska kunna dömas till fängelse.

När verket klivit in ska arbetstagaren skickas ut, enligt utredaren.

Men när det gäller just arbetstagarens rättigheter föreslås i princip bara en enda lättnad: Om en arbetsgivare själv upptäcker att man inte till punkt och pricka levt upp till alla krav ska det finnas möjlighet att på eget initiativ åtgärda misstaget – men utredaren tycker att denna självrättelse måste vara gjord innan Migrationsverket är inblandat. För när verket klivit in ska arbetstagaren skickas ut, enligt utredaren.

Det är inte tillräckligt. Och det vore på sin plats att Morgan Johansson (S) slutar blunda, visar sitt sunda förnuft och på riktigt stärker ställningen för den enskilde arbetskraftsinvandraren.

Och det är bråttom. Kompetensbristen syns brett i de flesta sektorer och branscher. Och den ökar. En fungerande arbetskraftsinvandring som behandlar människor med respekt är ett måste.


Tomas Karlsson

08-550 921 33
tomas.karlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan