Annons

Annons

Annons

LT-klappen 2016

Insamling av Julkassen och LT-klappen snart slut – sista chansen att bidra nu

Det ser ut att bli en bra jul för behövande i Södertälje, tack vare LT-klappen och Julkassen – men det går fortfarande att göra den ännu bättre.
– Vi hoppas få in mer gåvor ju närmare julen vi kommer, säger diakon Elisabeth Linde.

Elisabeth Linde, diakon i Svenska kyrkan, Södertälje församling och Thomas Hallström, pastor och föreståndare i Pingskyrkan håller i insamlingen av LT-klappen och Julkassen.

Bild: Mattias Holgersson

Insamlingen som LT står bakom tillsammans med Pingstkyrkan i Södertälje och Svenska kyrkan i Södertälje vill ge behövande en bättre jul.

Julkassen startade i Pingstkyrkan 2012 och har växt varje år. Första året blev det 100 matkassar för att öka till 500 kassar 2013.

När LT gick med 2014 och stöttade insamlingen genom att skänka tio matkassar och utmana stans företag att göra detsamma ökade insamlingen till 823 julkassar (!) varav 202 skänktes av privatpersoner.

Förra året blev det 260 750 kronor. I år har man hittills fått in 269 550 kronor, vilket motsvarar drygt tusen julkassar, vilket är mer än målet på 650-700 julkassar. Därför kommer de behövande att få två julkassar var.

Annons

Annons

– Varje kasse kostar egentligen mer än 250 kronor men vi får en del mat billigare för att vi köper in så mycket, säger Barbro Daelander, administratör på Pingstkyrkan.

”Behovet växer hela tiden och Julkassen gör julen bättre för många”, säger Pingstkyrkans eldsjäl Siv Lyreborg i rosa tröja.

Bild: Mattias Holgersson

Thomas Hallström, pastor i Pingstkyrkan, är "mer än nöjd" med att ligga i linje med förra årets insamling.

– Det är väldigt bra, ett fantastiskt resultat, och vi är superglada och tacksamma för det. Det gör att vi kan genomföra utdelningen som vi tänkt och det kommer räcka bra till, säger han.

Flest julkassar har BST Berges schakt och transport AB skänkt, 25 000 kronor motsvarande hundra julkassar. Mathias Volnefjord är delägare och marknadsansvarig.

– Vad roligt! Vi var med förra året också och vår inställning har inte ändrats sedan dess, har vi möjlighet att ge tillbaka något till samhället är det naturligt att göra det, och det är roligt att göra det lokalt till en återkommande god insats, säger han.

Kollegan Jonathan Berge, ekonomiansvarig, håller med.

– Vi utmanade våra kunder och underleverantörer att också bidra och vet att det i vart fall kommit in 50–60 julkassar av några som nappade direkt, säger han.

Jonathan Berge är ekonomiansvarig på företaget BST Berges schakt och transport som skänkt 100 julkassar i år, liksom i fjol.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Annons

LT-klappen startade 2013. Då samlades det in över 2 000 klappar. Året därpå steg det till 2 400 klappar. Förra året blev det 1 842 LT-klappar som delades ut. Elisabeth Linde är diakon i Svenska kyrkan Södertälje.

– Vi tycker att Södertäljeborna är generösa. Härligt att man vill dela med sig när det är jul. Vi hoppas få in mer gåvor ju närmare julen vi kommer, säger hon.

I år är det ett nytt system med pengar i stället för klappar så det är inte riktigt jämförbart men man har fått in cirka 45 000 kronor.

– Vi kommer att köpa presentkort för pengarna vi får in. Då kan föräldrar som känner sina barn bäst, köpa julklappar till sina barn. Föräldern blir stolt och glad, barnet blir glad och det lokala näringslivet gynnas, säger Elisabeth Linde.

Insamlingarna är öppna till och med söndag kväll 18/12.

Det går fortfarande att bidra till Julkassen och LT-klappen - men skynda på, snart är tiden ute.

Bild: Mattias Holgersson

Fakta: Så gör du för att skänka

LT-klappen: Sätt in valfritt belopp på bankgiro 189-6034 eller swisha till 123 287 33 21. Ange ”LT-klappen” på betalningen.

Julkassen: Sätt in 250 kronor/kasse på bankgiro 646-3152 eller swisha till 123 461 09 94. Ange ”Julkassen” och företagets/ditt namn på betalningen.


Karolina Önnebro

08-550 921 35
karolina.onnebro@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan