Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Guiden räddade situationen när Silverfallet ifrågasattes av turist

En gång var det en ystert porlande bäck, men idag har flödet minskat. Trots det är det kanske Södertäljes enda vattenfall.

Den försiktiga vattenstråle som skvalar ner, finns i Bergvik, och lyssnar till det stolta namnet Silverfallet.

Annons

För omväxlings skull kan vi denna dag visa en naturbild som har en ovanlig historia. Den försiktiga vattenstråle som skvalar ner, finns i Bergvik, och lyssnar till det stolta namnet Silverfallet.

En gång, berättar de gamla, var detta en ystert porlande bäck som avvattnade källflödena från Brunnsängsområdet. Detta fall hade då, i alla fall, en god avrinning och var vintertid en sevärdhet när vattnet frusit och bildat ganska imponerande formationer. För de i området boende var det lite av en stolthet. Men säg den lycka som varar beständigt.

Annons

Annons

Den moderna tiden kom med utdikningar och kontrollerade dagvattenledningar och då blev det nästan inget vatten kvar som kunde rinna utför Silverfallet. Med tanke på att det i stort sett var stadens enda vattenfall så blev det ändå rätt uppmärksammat.

Det berättas att en stadsguide, vid en bussrundtur, berättade om vattenstrimman på bilden. Då var det senvår och vattenfallet ganska kraftigt men ändå ljusår från Niagara. Guiden nämnde att detta ändå var en sevärdhet. En deltagare frågade då om guiden skojade. Men så var inte fallet.

Guiden fann sig dock och sade med ett leende att det verkade som om personalen på vattenverket hade glömt att öppna huvudkranen. Det blev allmän munterhet och inga flera frågor om vattenfallet.

För den som inte vet var fallet ligger kan vi meddela att det ligger till höger om man åker utmed Bergviksgatan mot Brunnsäng. Se noga efter när gatan börjar stiga vid båtklubben.


www.lt.se

08-550 921 00
redaktion@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy