Annons

Annons

Annons

Annons

Skulle du ha valt Rullbron, Svängbron, spång eller 5-öres roddbåt för att ta dig över kanalen?

Vid sekelskiftet fanns ingen Mälarbro, slussbro, motorvägsbro eller Saltsjöbro för att ta dig över kanalen. Men däremot en gratis spång över isen.

Vi ser här en roddare som står och väntar på kunder vid östra sidan om Gamla kanalen. Det kostade 5 öre för en enkel tur vid sekelskiftet.

Annons

Södertälje hade i början av 1900-talet börjat växa men var till ytan fortfarande ganska litet. De lokala kommunikationerna var närmast obefintliga även om det gick en hästomnibus ett par turer mellan Stora torget och järnvägsstationen vid Saltskog.

Även förbindelserna över kanalen var få. Räknat från norr kunde man gående ta sig över när ingen båt slussade. Vintertid var det något bättre när Rullbron var permanent utrullad.

Annons

Annons

Den verkliga samfärdsbron var Svängbron som låg i östra änden av Nya Stockholmsgatan (nuvarande Jovisgatan). Av den bron finns det kvar två brofundament och brovaktarstugan (Eskilstunasliperiet). Den som skulle från östra sidan om kanalen till den västra var tvungen att använda Rullbron.

Men det fanns några temporära förbindelser med roddbåt. En sådan låg vid norra delen av Mälarhamnen och en i södra delen av kanalen vid Hälsokullen. Ytterligare en sådan ser vi här en bild av och det var mellan Tältet och östra delen av Viksgatan (ungefär vid nuvarande Hebbehuset). Vi ser här en roddare som står och väntar på kunder vid östra sidan om Gamla kanalen. Det kostade 5 öre för en enkel tur vid sekelskiftet. Det kan tyckas billigt men om man tog den turen fram och tillbaka varje dag blev det 60 öre i veckan och därmed ganska kännbart ekonomiskt.

Vintertid, när sjöfarten var avstängd, lade kanalbolaget ut en spång och då var det gratis att passera. Den delen av Gamla kanalen vi ser finns kvar.


www.lt.se

08-550 921 00
redaktion@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan