Annons

Annons

Annons

Vi manifesterar i dag för tolerans och försoning

Den femte december klockan fem i tolv har vi varje år sedan 1993 samlats i Södertälje för att manifestera för ett öppet och tolerant samhälle, mot rasism och främlingsfientlighet.

Klockan är fem i tolv – än finns tid att agera, även om tiden är knapp.

Bild: Tomas Karlsson

I en tid då konflikter och krig fyller nästan varje nyhetssändning känns detta ställningstagande viktigare än någonsin.

För nästan 30 år sedan startades 5i12-rörelsen av en grupp unga som ville samla samhällets goda krafter. Platsen var Härnösand i Västernorrlands län. Ett år efter starten fick initiativet en tragisk vändning då en 17-årig flicka – en av initiativtagarna – mördades av en ung flykting.

Ur denna tragiska händelse valde flickans pappa, Stig Wallin, att visa en väg framåt genom att mana till försoning och visa ett starkt personligt ställningstagande mot rasism och främlingsfientlighet.

Annons

Annons

I Södertälje hedrar vi de modiga personer som i svår tid visade ledarskap genom att följa deras exempel och samlas på torget varje år.

Förra årets 5i12-pris gick till Läsa för integration, där Marlene Eskander och Ilona Nison tog emot priset.

Bild: Mats Andersson

Gemensamt över blockgränserna tar vi tillsammans avstånd mot rasism och främlingsfientlighet och för tolerans och försoning. Vi tar ställning för ett inkluderande samhälle. Ursprung och utseende ska inte påverka en människas möjligheter i livet.

Ett öppet samhälle innehåller många olika åsikter och tankar, men vi måste tillsammans från olika partier ta ansvar för den respektfulla tonen i samhällsdebatten. Vi kan alla känna en oro över hur hatretorik blivit allt vanligare i sociala medier. Det är särskilt allvarligt när barn och unga drabbas.

Södertälje är en plats där omvärlden ständigt är nära. Med två världsföretag med stark export och med en befolkningssammansättning med bakgrund i flera olika länder – där många flytt från konflikter – vet vi hur viktigt det är med respekt över gränser. Framtidens utmaningar löses inte genom hämnd, hat eller hot. Framtidens utmaningar löses genom att vi tillsammans tar ansvar för ett tryggt samhälle utifrån vart och ett av våra partiers respektive värderingar.

Annons

I över 20 år har vi samlats i Södertälje för att manifestera för ett öppet samhälle och sprida Stig Wallins budskap vidare. Kom gärna med i år du också, vi samlas i dag på Stora torget, fem i tolv.

Annons

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Elof Hansjons (S)

kommunalråd

Marita Lärnestad (M)

oppositionsråd

Hanna Klingborg (MP)

kommunalråd

Staffan Norberg (V)

kommunalråd

Mats Siljebrand (L)

gruppledare

David Winerdal (KD)

gruppledare

Tage Gripenstam (C)

gruppledare


www.lt.se/debatt

08-550 921 33
debatt@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan