Annons

Annons

Annons

LT-klappen 2016

Tankar i adventstid om ljus i mörkret, julstress, pyssel och givmildhet

Med adventstiden kommer ljus, mys och dekorationer. Kanske även pyssel och bakning i väntan på julen. Det är en konst att inte bli stressad utan göra det som känns lustfyllt. Och kanske tänka lite extra på dem som behöver.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Adventsmys. Julfrid. Tid att umgås.

Tre gångbara begrepp så här års. Nu är det äntligen advent och fritt fram att tända ljus i mörkret och börja förbereda julen.

Det gäller att inte börja för tidigt, då hinner man ledsna på julen innan den ens har börjat. Men samtidigt undvika julstress. Min lösning är att planera i god tid och börja förbereda lite grann i hyfsad god tid och sedan trappa upp ju närmare jul vi kommer.

Julkortstillverkningen är redan i gång så att det inte ska bli stressigt att hinna klart i tid. Man kan såklart köpa färdiga kort men jag älskar att pyssla och ser julen mer som en legitim anledning att få släppa loss min kreativitet.

Annons

Annons

För egen del tycker jag att det i adventshelgen räcker med att städa, byta gardiner, kuddfodral och dukar samt sätta upp ljusstakar och stjärnor. Alltså ser jag till att baka lussebullar och pepparkakor någon helg före advent så att det bara är att ta fram från frys och skafferi, smidigt och stressfritt.

Ett annat gångbart fenomen så här års är att ge. Allt fler blir givmilda i juletid. Fint. Men hur många ger av hjärtat, för att de verkligen vill? Jag hör allt för många som förväntar sig något tillbaka. Då har givandet förlorat sin kraft.

Andra människor ger så mycket att de saknar gränser och blir urlakade. Så ska det inte heller vara. Även om det är bra att vara snäll ska man inte låta någon trampa på en. Det handlar om balans mellan att ge och ta och få. Ett sätt är att bidra till LT-klappen och Julkassen där paket och mat går till dem som verkligen behöver.

I vår släkt införde vi för några år sedan ett julklappslotteri för att inte handla ihjäl oss på julklappar, de flesta har ändå det man behöver, och det är bättre med en riktigt fin klapp med något man verkligen vill ha än tjugo små med saker som oftast bara samlar damm.

Likadant delar vi numera upp julmaten i förväg, en gör skinkan, en annan köttbullar, någon lägger in sill och ytterligare någon annan fixar glöggen. Då slipper en stackare stressa ihjäl sig och alla känner sig delaktiga och bidragande, plus att det ger mer tid att umgås – och det är väl ändå det julen främst handlar om, att vara tillsammans.

Annons

Och förresten så är det där med familj ett vitt begrepp. Det är inte blodsbanden som räknas utan dem man kallar sin familj, som lika gärna kan vara ens vänner eller grannar. För man kan inte välja sin familj, men man kan välja hur man förhåller sig till den. Och man kan välja sina vänner.

Annons

Så, hur vill du fira jul i år? Jag firar traditionellt, bara något förenklat och stressreducerat men maximerat i glädje och umgängestid.


Karolina Önnebro

08-550 921 35
karolina.onnebro@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan