Annons

Annons

Annons

Södertälje

Amerikanska filmare skildrade katastrofen i Syrien och Irak – nu är de i Södertälje

Två av personerna bakom filmen Our last stand, Jordan Allott och Helma Adde, besöker i dagarna Södertälje och grundaren till A demand for action, journalisten och Södertäljebon Nuri Kino. På tisdag premiärvisas den prisbelönta filmen i Sveriges riksdag.

Inbäddat innehåll

En liten pojke i tioårsåldern berättar hur han hade det innan IS kom till området där han bodde. Han gråter när han berättar att han hade en cykel och att han brukade spela fotboll varje dag. I dag har han ingenting. Han vill att grannländerna gör något för att hjälpa honom så att han kan återvända hem igen. Eller så vill han att något land tar emot dem.

Vart skulle du vilja resa då, frågar reportern. Pojken hulkar när han svarar "vartsomhelst, jag vill bara få leva". Scenen är stark. Den som frågar heter Helma Adde.

Annons

Helma Adde har sina kristna rötter i Mellanöstern, hon är född i Chicago och arbetar i dag som lärare i New York. Hon är också huvudkaraktär i filmen som fritt översatt blir Vår sista strid och som filmskaparen Jordan Allott producerat. Filmen handlar om hur Helma Adde reser runt i norra Irak och Syrien under tre veckor sommaren och hösten 2015.

Annons

– Visst var jag nervös, men jag visste att det fanns en historia att berätta och jag ville göra det. Jag kände att jag måste ge de tysta offren i detta pågående folkmord en röst. Och jag ville att Jordan Allot gjorde filmen för han har inga kopplingar till folket som jag har. Fler kan nog relatera till filmen på så vis, säger Helma Adde.

Filmen är gjord i samarbete med organisationen A demand for action och grundaren Nuri Kino berättar vad han tänkte när Helma, som arbetar som volontär åt organisationen, berättade att hon ville åka.

Södertäljebon Nuri Kino tillsammans med Helma Adde och Jordan Allot, personerna bakom filmen Our last stand.

Bild: Roger Stigell

– En del av mig sa att någon måste ju åka medan en annan del av mig sa "nej", säger han och Helma och han börjar skratta. Det visar sig att Nuri Kino stått i regelbunden kontakt med Helma och Jordan under hela deras resa och att han inte har kunnat slappna av förrän han visste att de var i säkerhet igen.

Hur kommer det sig då att filmen ska visas i Sverige?

– Vi ville visa filmen här för vi vet att det finns stora grupper av kristna och andra minoriteter här som flytt från Irak och Syrien. Vi vet också att den svenska riksdagen inte har erkänt det pågående folkmordet på assyrier/syrianer/kaldéer och yezidier, därför var det viktigt att komma hit, att få visa dem sanningen, säger Jordan Allott.

Annons

Resan för att väcka uppmärksamhet om folkmordet har bara börjat för Helma och Jordan, de ska bland annat till Holland, Australien och många platser i USA.

Annons

Det är första gången Jordan Allot är i Sverige men Helma Adde har varit här tre gånger tidigare och har släkt här. Hennes föräldrar, som många i Södertälje, härstammar från Midyat i sydöstra Turkiet och Qamishly i nordöstra Syrien.

En av många kyrkor som förstörts av IS i Tel Nasri, Syrien.

Bild: Foto: Jordan Allott

I filmen besöker Helma Adde flyktingläger, träffar vanliga människor som berättar om sina upplevelser, hon vandrar runt i ruinerna efter förstörda kyrkor och hon tas med till den yttersta frontlinjen mot IS. Bara ett par hundra meter bort kunde de se deras svarta flaggor. Överallt kunde döden lura i form av krypskyttar och minor.

– Ofta var IS inte längre bort ifrån oss än 15 minuters bilfärd. Men man vänjer sig vid det, säger Helma Adde.

Och ständigt fick man fråga sig vem är god och vem är ond, vem ska man lita på, berättar de båda.

– På vissa platser fick jag lov att gå i exakt samma fotspår som en militär framför mig för att undvika minor. IS minerar inte bara marken utan även dörrar till hus, skåpluckor och även sängar. Det gör det extra svårt för dem som försöker återvända, säger Helma Adde.

Två av syriska militärrådets soldater, MFS, spanar efter IS från sitt fäste i Hasakah i Syrien.

Bild: Foto: Jordan Allott

För människor vill kunna återvända berättar de båda.

– Jag trodde att de flesta vi skulle möta ville fly men de vill faktiskt stanna. Men vem ska kunna garantera deras säkerhet. Eller återvändarnas, frågar sig Jordan Allott.

Annons

Annons

Och hur mycket har de kvar att återvända till undrar Helma Adde.

– Allt är bara grus, de får börja om helt från början. Det är då som det egentliga arbetet börjar. Världen måste agera för att kunna garantera säkerhet och trygghet, säger hon.

På frågan om de vill åka tillbaka är Jordan Allott snabb med svaret.

– Jag planerar för att åka tillbaka i slutet av året. Jag skulle vilja göra en positiv uppföljning och visa hur saker har förändrats. Vad har exempelvis hänt med den lille pojken som vi träffade, säger han.

Sankt Matthews syrisk-ortodoxa kloster, undangömt i bergen i norra Irak. 15 kilometer bort finns IS.

Bild: Foto: Jordan Allott

Filmen Our last stand har tidigare visats i bland annat Europaparlamentet och vid olika filmfestivaler, där den vunnit pris som bästa dokumentärfilm. På tisdag visas den för första gången i Sverige och då i Sveriges riksdag. Liberalerna tillsammans med organisationen A demand for action står bakom visningen och i samband med den anordnas också ett seminarium med de båda filmskaparna och Nuri Kino samt Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson.

Fakta: A demand for action, ADFA

ADFA är en global ideell organisation som på olika sätt verkar för skydd och säkerhet för assyrier, syrianer, kaldéer och övriga minoriteter i Irak och Syrien.

Se fimens trailer här, observera att ett par sekvenser kan upplevas som obehagliga: http://ourlaststandfilm.com

Annons

Ladda ner LT:s nyhetsappgratis till din Iphone här eller till din Android här!


Roger Stigell

08-550 921 50
roger.stigell@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan