Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Nu kommer vinterkräksjukan – så här undviker du den

Även om antalet rapporterade fall av vinterkräksjuka fortfarande är på en för säsongen låg nivå är viruset på frammarsch. Folkhälsomyndigheten rapporterade under måndagen att vinterkräksjukan tagit fart i samhället.

Inbäddat innehåll

På måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att årets vinterkräkssjuka börjat sprida sig i landet. Det är antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens hemsida som passerat den statistiska gräns som visar att viruset fått fotfäste i landet.

– Systemet är vetenskapligt utvärderat och ska fungera ganska bra. Det ger en fingervisning om när smittspridningen i samhället börjar ta fart, säger Elise Ydring, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten rapporterar också varje vecka hur många fall som kommit in. På sin hemsida skriver de att höstens första rapport visar att antalet fall av calicivirus "ligger på en för årstiden förväntat låg nivå" något som även gäller för antalet sökningar på Vårdguidens hemsida.

Annons

Annons

– Om man tittar på våra veckorapporter återspeglar det främst fall från sjukhusvårdade personer, säger Elsie Ydring och påpekar att vinterkräksjukan inte är anmälningspliktig.

– All statistik vi får in är på frivillig rapportering. Det är för att man ska få en ungefärlig bild av hur många fall som rapporteras från sjukhusen.

Det här är ett virus som är väldigt smittsamt. Det krävs bara några få viruspartiklar för att man ska bli sjuk

Då man inte är skyldig att anmäla att man blivit sjuk i vinterkräksjuka innebär det att antalet som insjuknar är mycket större än de fall som framkommer i Folkhälsomyndighetens statistik.

– De flesta uppsöker inte vården. Man är hemma när man är sjuk och när man är frisk går man till jobbet igen. När man tittar på de institutionsvårdade fallen så kan man säga att det är tio gånger så många fall egentligen. Men det är svårt att säga hur många fall det är i samhället, säger Elsie Ydring.

Även om vinterkräksjukan, eller caliciviruset som den också är känd som, framförallt slår ut under vintern kan man bli smittad året runt. Något som bland annat beror på att viruset kan överleva ute i miljön i upp till två veckor.

– Det här är ett virus som är väldigt smittsamt. Det krävs bara några få viruspartiklar för att man ska bli sjuk och när man kräks och har diarré så utsöndras det miljontals. Viruset finns året om och det finns faktiskt rapporterade utbrott året om, men de flesta rapporteras under vintern. Det beror på lite olika faktorer, under vintern ändrar vi vårt sätt att umgås. Man är mer inomhus och umgås mer tätt.

Det bästa sättet att undvika att bli smittad är en god handhygien.

– Se till att man tvättar händerna med tvål och vatten så att man mekaniskt får bort viruspartiklarna från händerna. Sedan kan man använda handsprit som ett komplement.


Johan Järup

johan.jarup@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan