Annons

Annons

Annons

Södertälje

Stoppade apoteket i Hovsjö överklagar

Nyligen drog Läkemedelsverket in tillståndet för en apotekskedja — för första gången sedan apoteksmarknaden avreglerades.

Bild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu överklagar Golden Sands Medical beslutet och skyller på ett fel i sitt it-system. Golden Sands Medical förbjöds förra månaden att driva fyra apotek.

Annons

Enligt Läkemedelsverket var orsaken ett arbetssätt som inte uppfyllde kraven vilket ledde till patientsäkerhetsrisker.

Annons

Vilka brister som funnits på apoteken gick inte att utläsa av beslutet eftersom alla detaljer i ärendet var sekretessbelagda. Genom ett överklagande lyckades TT häva sekretessen.

En av de påtalade bristerna handlar om att en farmaceuts signum används samtidigt på olika öppenvårdsapotek i apotekskedjan, vilket inte får ske eftersom det då inte korrekt går att spåra gjorda expedieringar.

Golden Sands Medical har överklagat Läkemedelsverkets beslut till förvaltningsrätten, rapporterar Dagens Apotek som citerar nyhetsbrevet Apoteksmarknaden: "Vid sju tillfällen med korta tider som Läkemedelsverket påpekat skedde detta när den stationära farmaceuten arbetade omedvetet under inloggning av den ambulerande farmaceuten."

Enligt Golden Sands Medical loggade inte it-systemet ut farmaceuten automatiskt. För att förhindra upprepning av felet ska apoteken införa in- och utloggning med så kallade smartcard, enligt överklagandet.

Apoteken som förlorar tillståndet

Läkemedelsverket har återkallat tillstånden för följande apotek i kedjan Golden Sands Medical AB:

Hovsjö Apotek, Björnövägen 18, Södertälje

Sätra Apotek, Sätra Torg 18-20, Skärholmen

Rågsved Apotek, Rågsvedstorget 4, Bandhagen

Skärholmen Apotek, Bredholmstorget 10, Skärholmen.

Källa: Läkemedelsverket

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan