Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Höstlov blev läslov – då kom Löfven till stadsbiblioteket och läste för barnen

För att få fler barn och unga att läsa mer har regeringen gjort om det gamla höstlovet till ett läslov. Den lediga veckan ska ha läsande, berättande i skrivande i fokus. Som en del av det besökte statsminister Stefan Löfven Södertälje stadsbibliotek under torsdagen.

Statsminister Stefan Löfven läste Astrid Lindgren för andraklassare.

Bild: Johan Järup

Annons

Inbäddat innehåll

Föräldrar, barn, media och säkerhetsvakter trängdes i stadsbiblioteket i Lunagallerian på torsdagseftermiddagen. Anledningen var statsminister Stefan Löfvens besök under det som tidigare har varit höstlov men som numer kallas för läslov.

Läslovet har fått både ris och ros. Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges författarförbund skrev tidigare i år på DN Debatt att skolans viktigaste uppdrag är att främja läsning. En trettonåring kommer inte att se fram emot ett läslov om inte intresset redan grundats i skolan. Att därför döpa om höstlovet till läslov vore att "acceptera skolans uppdrag som ett enda stort misslyckande" menar Gunnar Ardelius.

Annons

Annons

I en replik till Gunnar Ardelius menar dock före detta barnbibliotekarien Cay Corneliusson att läslovet snarare gör barnen mer jämlika. Hon skriver i sitt svar att "utmaningen för läsfrämjare är att hitta kopplingar mellan liv och läsning som upplevs som livsviktiga. Det kan skolan behöva hjälp med".

Stefan Löfven träffade även Södertäljes lokalpolitiker och tjänstemän för att diskutera läsning bland unga.

Bild: Johan Järup

Förutom att träffa lokala tjänstemän och politker läste även statsministern Astrid Lindgren för andraklassare som kommit till biblioteket.

– Det är alltid mysigt att läsa med och för barn. Det är alltid en bra upplevelse, sade han efter högläsningen.

Han uppfattar det nya läslovet som ett lyckande och menar att det slagit igenom väl.

– Det gläder mig för det är oerhört viktigt att barn stimuleras att läsa och får tillgång till sitt språk och får lära sig nya ord, så det känns jättekul.

Barnböcker på Södertälje stadsbibliotek.

Bild: Johan Järup

Stefan Löfven menar också att det inte bara är skolans ansvar att främja läsförståelse och läsande bland unga.

– Vi behöver många olika kanaler för att stimulera barns läsande. Det är klart att vi ska göra mer på skolans område. Det är därför vi adderar resurser till exempelvis skolbiblioteken. Vi gör läslyftet för att lärare ska bli ännu bättre på att stimulera läsande och få barnen att läsa mer.

Annons

Annons

Vad kan regeringen göra för att öka läsande och läsförståelse i exempelvis segregerade skolor?

– Det gäller att ha så många kanaler som möjligt. Här i Södertälje har man en uppsökande verksamhet där man söker upp småbarnsföräldrar och stimulerar barnen väldigt tidigt. Det är ett sätt. Men det kan också vara kontakter med idrottsrörelser.

Efter mötet med bibliotekspersonal, lokalpolitiker och tjänstemän hade statsministern högläsning för en handfull barn.

Bild: Johan Järup

Med under torsdagens lästräff var också kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och utbildningsnämndens ordförande Elof Hansjons. Läslovet är bara en del av ett längre pågående arbete med läsning hos unga förklarar Elof Hansjons som tycker det är ett bra initiativ.

– Vi har jobbat länge med kulturlov i Södertälje och att kulturen och läsandet ska vara en del av våra lov. Vi vill också väldigt gärna att föräldrarna ska läsa för sina barn.

Inbäddat innehåll

Boel Godner menar att arbetet med att öka läsandet bland unga är en utmaning samtidigt som hon tycker att det blir allt bättre.

– Väldigt många barn kommer från andra länder, pratar olika språk och möter inte svenskan så ofta. Men vi har ett strukturerat arbete i skolan som vi ser som långsiktigt. Så vi fortsätter med det, skolresultaten ökar för sjätte året i rad och språk- och läsförståelsen också.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Ladda ner LT:s nyhetsappgratis till din Iphone här eller till din Android här!


Johan Järup

johan.jarup@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan