Inbäddat innehåll
Föräldrar, barn, media och säkerhetsvakter trängdes i stadsbiblioteket i Lunagallerian på torsdagseftermiddagen. Anledningen var statsminister Stefan Löfvens besök under det som tidigare har varit höstlov men som numer kallas för läslov.
Läslovet har fått både ris och ros. Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges författarförbund skrev tidigare i år på DN Debatt att skolans viktigaste uppdrag är att främja läsning. En trettonåring kommer inte att se fram emot ett läslov om inte intresset redan grundats i skolan. Att därför döpa om höstlovet till läslov vore att "acceptera skolans uppdrag som ett enda stort misslyckande" menar Gunnar Ardelius.
Annons
Annons
I en replik till Gunnar Ardelius menar dock före detta barnbibliotekarien Cay Corneliusson att läslovet snarare gör barnen mer jämlika. Hon skriver i sitt svar att "utmaningen för läsfrämjare är att hitta kopplingar mellan liv och läsning som upplevs som livsviktiga. Det kan skolan behöva hjälp med".

Stefan Löfven träffade även Södertäljes lokalpolitiker och tjänstemän för att diskutera läsning bland unga.
Bild: Johan Järup
Förutom att träffa lokala tjänstemän och politker läste även statsministern Astrid Lindgren för andraklassare som kommit till biblioteket.
– Det är alltid mysigt att läsa med och för barn. Det är alltid en bra upplevelse, sade han efter högläsningen.
Han uppfattar det nya läslovet som ett lyckande och menar att det slagit igenom väl.
– Det gläder mig för det är oerhört viktigt att barn stimuleras att läsa och får tillgång till sitt språk och får lära sig nya ord, så det känns jättekul.

Barnböcker på Södertälje stadsbibliotek.
Bild: Johan Järup
Stefan Löfven menar också att det inte bara är skolans ansvar att främja läsförståelse och läsande bland unga.
– Vi behöver många olika kanaler för att stimulera barns läsande. Det är klart att vi ska göra mer på skolans område. Det är därför vi adderar resurser till exempelvis skolbiblioteken. Vi gör läslyftet för att lärare ska bli ännu bättre på att stimulera läsande och få barnen att läsa mer.
Annons
Annons
Vad kan regeringen göra för att öka läsande och läsförståelse i exempelvis segregerade skolor?
– Det gäller att ha så många kanaler som möjligt. Här i Södertälje har man en uppsökande verksamhet där man söker upp småbarnsföräldrar och stimulerar barnen väldigt tidigt. Det är ett sätt. Men det kan också vara kontakter med idrottsrörelser.

Efter mötet med bibliotekspersonal, lokalpolitiker och tjänstemän hade statsministern högläsning för en handfull barn.
Bild: Johan Järup
Med under torsdagens lästräff var också kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och utbildningsnämndens ordförande Elof Hansjons. Läslovet är bara en del av ett längre pågående arbete med läsning hos unga förklarar Elof Hansjons som tycker det är ett bra initiativ.
– Vi har jobbat länge med kulturlov i Södertälje och att kulturen och läsandet ska vara en del av våra lov. Vi vill också väldigt gärna att föräldrarna ska läsa för sina barn.
Inbäddat innehåll
Boel Godner menar att arbetet med att öka läsandet bland unga är en utmaning samtidigt som hon tycker att det blir allt bättre.
– Väldigt många barn kommer från andra länder, pratar olika språk och möter inte svenskan så ofta. Men vi har ett strukturerat arbete i skolan som vi ser som långsiktigt. Så vi fortsätter med det, skolresultaten ökar för sjätte året i rad och språk- och läsförståelsen också.
Annons
Inbäddat innehåll
Annons
► Ladda ner LT:s nyhetsappgratis till din Iphone här eller till din Android här!
Johan Järup
johan.jarup@mittmedia.se