Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Livet bitch är ute på turné

Efter tre lyckade uppsättningar av pjäsen ”Deras rum” på 4:e Teatern i Västerås fortsätter förfrågningarna om speltillfällen rulla in till teatergruppen Livet, bitch!

I slutet på november spelar Livet, bitch! sin pjäs "Deras rum" inför storpublik på MUCF:s rikskonferens i Stockholm.

Bild: Pärlan Wallefelt

Annons

Efter att speltillfällena av ”Deras rum” avslutades på Oktoberteatern i mars till följderna av en konflikt med teaterns ledning som uppdagades i media har nu Livet, bitch! tagit teaterföreställningen vidare.

Först på tur var 4:e Teatern i Västerås där tre föreställningar nyligen sattes upp på den nystartade gästspelsscenen. – Det gick jättebra, allt satt kvar från i våras, säger Grete Havnesköld, regissör och skådespelare. Monologpjäsen handlar om unga kvinnors utrymme i samhället, både kroppsligt och själsligt. Ensemble som består av Cecilia Al-Matni, Johanna Thor, Manosh Milkonian, Iman Ismail, Linnea Tengroth och Grete Havnesköld är baserade i Södertälje vars samhällsklimat präglat handlingen.

Annons

– Pjäsen går rätt in hjärtat med deras personliga och utelämnande texter. Den har en bredd och hög igenkänningsfaktor som varit väldigt uppskattad här. Speciellt på den sista föreställningen kom det väldigt mycket folk. Vi har redan bokat fler speltillfällen av ”Deras rum” till i vår, säger Marie Sundin, producent på 4:e Teatern. I slutet på november väntar ytterligare ett uppträdande av ”Deras rum” på MUCF:s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) rikskonferens i Stockholm.

Annons

Som sista punkt innan kulturministern Alice Bah Kuhnke kommer att hålla tal är det Livet, bitch! tur att för första gången spela pjäsen inför storpublik. Den i dag en timme och 15 minuter långa uppsättningen ska då bantas ned till 45 minuter, vilket teatergruppen inte ser som ett större problem med tanke på alla utmaningar den ställts inför under årets gång.

– Det är väldigt häftigt att få uppträda på MUCF och nå ut till så många människor, säger Grete Havnesköld. På grund av turnerandet har ”Deras rum” tvingats anpassa sig efter nya scener i olika format. Enligt ensemble har teaterstycket snarare vunnit på mobiliteten eftersom budskapet fördjupas då skådespelarna kommer varandra närmre på scen.

Intresset för Livet, bitch! utanför Södertälje har varit stort. Då Oktoberteatern inte velat satsa på föreställningen har teatergruppen kört vidare på egen hand. Allra helst vill ensemblen spela färdigt pjäsen för den tänkta Södertäljepubliken.

Annons

– Pjäsen är gjord för Södertälje och inte färdigspelad i Södertälje, självklart önskar vi att vi kunde spela här också, säger Grete Havnesköld. Efter ett turbulent år har ett ännu större driv växt fram i den redan sammansvetsade teatergruppen.

– Vi är starkare nu. Det är vi unga tillsammans som fortsätter och för kulturen framåt i Södertälje, säger skådespelerskan Manosh Milkonian.


Moa Lindstedt

moa.lindstedt@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan