Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Centrum

Fällande dom i hemtjänsthärvan – fängelse för Kima George

På måndagsförmiddagen kom tingsrättens dom i målet mot Kima George. Rätten gick på åklagarens linje.

Bild: Magnus Grimstedt

Annons

Elva på måndagsförmiddagen offentliggjordes domen mot Kima George. Rätten dömde henne för grovt bedrägeri till tre år och två månader i fängelse.

Enligt tingsrätten har hennes företag vilselett Södertälje kommun vid anbudsgivningen, kontraktsskrivningen och vid faktureringar. Enligt tingsrätten har det inneburit skada för kommunen på totalt 6,7 miljoner kronor eftersom företagets motprestationer inte haft något värde.

Totalt åtalades fem personer, förutom Kima George också flera anhöriga till henne. Två av de medåtalade döms för häleri, en döms för dataintrång, men frias från grovt bedrägeri. En av de åtalade frias helt.

Kima George ska också betala 6 743 143 kronor i skadestånd till kommunen. De två som döms för häleri ska betala 216 312 kronor respektive 232 956 var.

Annons

Det kan också skicka en signal till de som eventuellt har för avsikt att ägna sig åt tveksam verksamhet.

Annons

Åklagarna hävdade i sin sakframställan att Kima George bland annat upprättat arbetsscheman för anhöriga där arbetet aldrig utförts. Totalt ska Södertälje kommun ha beviljat nästan 22 000 hemtjänsttimmar mellan mitten av 2012 till början av 2014. De menade även att större delen av hemtjänstföretagets personal inte hade relevant utbildning. Kommunen skulle därför aldrig ha tecknat avtal med företaget om de känt till bristerna.

Kima Georges advokat Carl-Johan Malmberg säger att de hade förväntat sig en friande dom.

– Det blir ett överklagande. Vi känner ganska stor tillförsikt att hovrätten kommer ändra tingsrättens dom, helt eller delvis. Det är klart att hon är chockad över domslutet men fast beslutsam att överklaga, säger han och förklarar att de är beredda att driva målet ända upp till Högsta domstolen, säger han.

– Det kan finnas utrymme för prövningstillstånd i just det här ärendet. Det här är ett mål som väl skulle passa i högsta domstolen och som dessutom inte är alltför omfattande. Det skulle kunna gå att hantera.

Thomas Hertz från Ekobrottsmyndigheten som tillsammans med Markus Hellsten agerat åklagare i fallet säger att han ännu inte hunnit ta ställning till domen när LT pratar med honom strax efter lunch.

– Det jag kan konstatera är att de mätt ut straffet huvudsakligen i enlighet med vad värdet skulle ge. Det blir lite komplicerat. Men man brukar ofta titta på vilket värde man lurat till sig eller stulit och så lägger man straffet efter det. Jag tyckte att man skulle bestämma straffet mer med hänsyn till att det var samhällsfarligt och systemhotande.

Annons

Annons

Det blir ett överklagande. Vi känner ganska stor tillförsikt att hovrätten kommer ändra tingsrättens dom, helt eller delvis.

Han tror att den fällande domen också kan ge andra som tänkt att starta liknande hemtjänstföretag en tankeställare.

– Det som skiljer den här domen från många andra domar som gäller liknande upplägg är att i det här åtalet så fokuserade vi på att det är avtalet och avsikten att inte följa avtalet som är det bedrägliga. Det tror jag kan skicka starka signaler till välfärdssektorn, att om man är lurad så är man lurad på riktigt. Det kan också skicka en signal till de som eventuellt har för avsikt att ägna sig åt tveksam verksamhet. Att man måste hålla sig till avtalet. Man måste ha en avsikt att vara ärlig i sitt avtalsuppsåt annars kan det vara fråga om bedrägeri. Det tror jag människor inte riktigt har klart för sig, säger Thomas Hertz.


Johan Järup

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy