Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dåtidens bussar fick plats vid Saltsjötorget

Bilden vi ser går tillbaka till 1950-talet och visar den dåvarande bussterminalen vid gatan utan namn som fanns vid planket till Stadshotellets trädgård.

Annons

Den lilla biten gata hade kontakt med Saltsjögatan i söder och slutade vid Järnagatan i norr. Gatstycket finns kvar fast i förändrat skick och passerar nu huvudentrén till Quality Hotel Park.

Där har även skett, eller håller på att ske, en förändring i närheten då Järnagatan snart kommer att vara (nästan) enbart för gångtrafik fram till dess korsning med Nygatan. Gamla Stadshotellet hade vid fototillfället kvar sitt gamla utseende från 1890-talet.

Annons

Annons

Den lilla parken var en skön syn. Där visade parkavdelningen upp sitt stora kunnande. Med vissa mellanrum byttes blommorna ut och under den mörka tiden på dygnet fanns belysning. Vi kan ana blomsterprakten även så här från avstånd.

Mellan buss nummer ett och två, från vänster räknat, kan man ana skulpturen ”Gosse med snäckan” från början av 1900-talet. Den finns fortfarande kvar om än flyttad ett stycke norrut, kanske fem meter.

Torgytan är numera helt plattlagd och har moderna blomsterfat som visar fina blommor men inte i det rika mått som i gamla dagar.

Den första delen av Saltsjögatan är borta och ingår i det nya Saltsjötorget som kom till under början av 1980-talet.

De tre bussarna körde för Södertälje Omnibus AB och var ljusblå. De trafikerade även avlägsna platser som Listonhill och Baltic förutom Ringenslund. Numera är bussterminalen flyttad till Stadsparkens västra sida men flera av bussarna passerar den gamla terminalen utanför hotellet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy