Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nykvarn får nytt centrum

LT-Play: Så ska nya centrum växa fram – Steg för steg

Den nya vårdbyggnaden ger en föraning av vad som är på gång – ett centrum i en helt annan stil. Kampanilen har skjutits fram till sista etappen.

Inbäddat innehåll

Den första byggnaden i nya centrum i Nykvarn påbörjades i februari. Knappast någon Nykvarnsbo har missat det fyra våningar höga hus, dit vårdcentralen ska flytta, som växer upp vid Hökmossvägen.

– Vi håller på med takstolarna. Snart är det dags för taklagsfest – sådan är traditionen, säger Mikael Hassel, projektchef på entreprenören Box bygg.

Centrum är på väg emot en närmast total förvandling och LT kan i dag berätta hur tidsplanen ser ut fram till 2022 då tanken är att nya centrum ska vara klart.

Annons

I etapp två, planerad start i oktober, ska butiker och 40-talet lägenheter byggas på lilla parkeringen vid Centrumvägen. Precis vid vägen blir det parkeringsgarage – tre våningar under jord.

Annons

I och med tredje etappen, start hösten 2017, påbörjas rivning av delar av dagens centrum. Systembolaget och ett antal andra verksamheter har då tillfälligt flyttat till gamla vårdcentralen.

Omdebatterade Kampanilen, det elva våningar höga hus som ska byggas på stora centrumparkeringen, har flyttats till sjätte och sista etappen med planerad byggstart våren 2020.

– Exploatörens ambition är definitivt att Kampanilen ska byggas, säger Mikael Hassel.


Centrumbygget steg för steg – sex etapper fram till 2022

Nykvarns centrum byggs om i sex etapper fram till 2022.

1. Etapp ett består i första hand av vårdbyggnaden som just nu byggs vid Hökmossvägen. Den ska stå klar den 1 maj 2017. De stadsradhus som ska byggas intill har skjutits fram till våren 2017.

2. Etapp två består av två hus – butiker och 40-talet lägenheter – som byggs på den lilla parkeringen vid Centrumvägen. Precis vid vägen byggs ett parkeringsgarage med tre våningar under jord, totalt 220 platser. Etappen påbörjas enligt planen i oktober i år.

3. Etapp tre består av två max fem våningar höga gårdshus med lägenheter och butiker

i bottenplan. Hit ska Ica flytta. Husen byggs med start hösten 2017 i parken intill kommunhuset och där grill, gym, Systembolaget med fler verksamheter finns i dag. Dagens huskropp fram till Ica rivs på sensommaren.

Annons

Annons

4. Etapp fyra är ett hus med bostäder och handel som ersätter den låga byggnad som i dag hyser bland annat sportaffär och mäklare – byggstart sommaren 2018.

5. Etapp fem är två byggnader på upp till fem våningar med bostäder och handel. De byggs där Ica ligger i dag och på parkeringen bakom butiken, start våren 2019.

6. Etapp sex består av Kampanilen, som ska byggas på stora centrumparkeringen, samt bostäder, handel och garage där vårdcentralen ligger i dag. Planen är att påbörja etappen våren 2020.

Totalt ska 300–350 hyresrätter och bostadsrätter byggas, dessutom lokaler för handel, kontor och offentlig service samt ungefär 500 parkeringsplatser. Nykvarns centrum ägs av Scandinavian property group (SPG). Entreprenör är Box bygg.


Mathias Jonsson

mathias.jonsson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy