Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Matte till sjukhus – då svalt Maja ihjäl

När matte hamnade på sjukhus lämnades katten Maja ensam utan mat och vatten i elva dagar. När hon hittades var det för sent.(Uppdaterad 21.39)

Bild: Privat

Annons

Förra torsdagen kontaktades Södertälje katthem av en kurator. En katt hade blivit lämnad ensam hemma efter att matte blivit svårt sjuk och hamnat på sjukhus. Katten Maja hade då varit utan mat och vatten i elva dagar.

Ägaren skrev ett intyg på att katthemmet hade tillåtelse att gå in i lägenheten och hämta katten.

– Vi förstod att det var bråttom, men när vi kontaktade hemtjänsten blev det tvärstopp. De ville varken gå in till katten och ge den mat och vatten eller släppa in oss, berättar Astrid Åkesson, ordförande på katthemmet.

Annons

– Jag har förståelse för att hemtjänsten har strikta regler om sekretess. Men det finns något som heter medkänsla också, säger hon.

Efter många samtal under dagen lyckades katthemmet till slut få tag på djurpolisen i Stockholm.

– Där fattades ett beslut om omedelbart omhändertagande av katten. En patrull från Södertälje fick åka till lägenheten, berättar Johan Sjöholm, stationsbefäl hos polisen i Södertälje.

Annons

Först när polisen var på plats öppnade hemtjänsten dörren. Men när polis och frivilliga fann Maja i lägenheten var det försent. Hon var i mycket dåligt skick efter att ha lämnats utan mat och vatten under så lång tid.

Maja togs till djursjukhus där veterinär konstaterade att hon var starkt uttorkad och undernärd. Hon vägde bara 1,9 kilo.

– Personalen på djursjukhuset var förskräckt över hur dålig katten var, säger Astrid Åkesson.

Den länsveterinär som kopplades in tog beslutet att Maja måste avlivas för att hon skulle slippa fortsätta lida.

– Det hade inte behövt sluta så här tragiskt. Hemtjänsten var medveten om att kvinnan hade en katt och att hon hamnat på sjukhus. Personalen hade kunnat kontakta polisen eller katthemmet och be om hjälp, säger Astrid Åkesson.

Caroline Wenner är verksamhetsansvarig för hemtjänsten i Södertälje kommun.

Hon slår ifrån sig allt ansvar för katten Majas öde.

– Vårt uppdrag är att utföra insatser utifrån biståndsbeslut. Man har ett eget ansvar att ta hand om sina djur. Dessutom har kvinnan både anhöriga och en god man, säger hon.

Enligt Caroline Wenner kände inte personalen till att kvinnans katt blivit kvar i lägenheten.

Annons

Hon känner inte heller till att något liknande ska ha skett tidigare.


Uppdaterad 21.39

Kvinnans gode man säger att uppgifterna från hemtjänsten inte stämmer. Hon blev tillförordnad som gode man först efter att kvinnan lades in på sjukhus.


Birgitta Wiberg

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy