Annons

Annons

Annons

Järna

Yrkesdörren hjälper nya svenskar i arbete

Genom Yrkesdörren, som matchar etablerade och nya svenskar, hjälpte läkaren Anna Maria Weidemann en kollega att få en fast anställning som läkare.

Läkaren Anna Maria Weidemann är ST-läkare i allmänmedicin på Vidar vårdcentral i Järna. Hon engagerar sig också i Yrkesdörren.

Bild: Mats Andersson

Annons

Anna Maria Weidemann flyttade själv till Sverige från Tyskland för åtta år sedan.

– Min sambo hade blivit kär i Sverige, så det var bara att flytta med. Det har jag också blivit så vi blir nog kvar här, säger Anna Maria Weidemann, som i dag arbetar som ST-läkare i allmänmedicin på Vidar vårdcentral i Järna.

I höstas kände Anna Maria Weidemann att hon ville engagera sig för flyktingar.

Hon hittade projektet Yrkesdörren som matchar etablerade svenskar – dörröpnare, med nya svenskar – deltagare, som har erfarenhet eller utbildning från samma bransch.

Tanken är att nya svenskar ska få ett arbete som motsvarar deras kvalifikationer.

Anmälan sker på Yrkesdörrens webb, där man bland annat får uppge vilka språk man behärskar.

Annons

Anna Maria Weidemann kunde på grund av språket inte matchas med en flykting, men väl med en nyinflyttad läkarkollega från Tyskland som saknade arbete.

Annons

– Hon hade liksom jag flyttat hit med sin man och saknade arbete. Jag kände igen mig i hennes situation, säger hon.

De träffades över en kopp kaffe på ett fik. Det blev ett avspänd och familjärt möte, då Anna Maria Weidemann även hade sina två barn med.

Förutom att utbyta erfarenheter delade Anna Maria Weidemann med sig av två av sina läkarkontakter. Det resulterade i att den tyska kollegan fick en fast tjänst som specialistläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

– Det känns meningsfullt att delta i projektet. Jag hade själv velat ha den här hjälpen när jag var nyinflyttad och skulle igenom hela processen. Det är mycket som skiljer mellan olika länder, säger Anna Maria Weidemann, som nu väntar på att matchas med en ny deltagare.

Enligt Maureen Hoppers, kommunikationsansvarig på Yrkesdörren, sker sju av tio rekryteringar med hjälp av kontakter.

– Våra nätverk är direkt avgörande för att komma in på arbetsmarknaden. Är man ny i landet blir det svårt att hitta ett jobb och ännu svårare att hitta ett jobb som motsvarar de kvalifikationer man besitter, säger hon.

I Södertälje med omnejd har det skett sju matchningar sedan Yrkesdörren lanserades för ett halvår sedan. I dagsläget finns 15 personer inne i systemet och väntar på en matchning, både som dörröppnare och deltagare.

Annons

Maureen Hoppers hoppas att betydligt fler anmäler sitt intresse.

Annons

– Ju fler som finns i systemet, desto bättre matchningar. Vi tror att det finns massor av kompetens i Södertälje som vi annars missar, säger hon.

Detta är Yrkesdörren

Yrkesdörren matchar etablerade svenskar (dörröppnare) med nya svenskar (deltagare).

Tanken är att deltagarna ska hitta jobb som motsvarar sina kvalifikationer.

Dörröppnaren och deltagaren träffas under en timme med målet att utbyta erfarenheter och identifiera två nya kontakter som dörröppnaren kan förmedla till deltagaren.

Anmälan sker på www.yrkesdorren.se


Birgitta Wiberg

Birgitta.Wiberg@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan