Annons

Annons

Annons

Annons

Bilbränderna är moralsänkande

Varje morgon när jag hämtar LT ur brevlådan och ser fler bilder på nya bilbränder i vår stad är morgonen förstörd, jag blir deprimerad och förbannad.

Utbränd bil.

Bild: Edis Potori/lt-arkiv

Annons

En sorts skam över vår stad kryper i kroppen hela dagen. Jag grubblar över vad det är för typer som tänder eld på bilar under nätterna?

Likaså när jag ser flera busskurer totalt saboterade. Vad är det som far runt i skallen på dem som sysslar med detta?

Sitter de hemma och resonerar: "Ska vi dra ut på stan och slå sönder några busskurer? Kanske tända eld på några bilar med? Eller vandalisera en skola kanske? Ja vad roligt det ska bli."

Är det så de resonerar?

Och kom inte dragandes med att det är ”synd” om dem som gör detta, att de bara söker uppmärksamhet och annat skitsnack. Det finns inga ursäkter för detta beteende.

Ni ska ha klart för er att det är en liten klick personer som står för större delen av all skadegörelse i vår kommun.

Annons

Att vandaliseringen kostar vår stad flertalet miljoner är förfärligt, men bilbränderna är ännu värre om man ska dra det på en skala kan jag tycka.

Annons

Det är helt vanliga privatpersoner som får sina bilar uppeldade, ofta av folk som bor i deras eget område. Vilket ofta resulterar i att redan ekonomiskt utsatta grupper inte har råd att försäkra sina bilar, eller kan sköta sitt jobb om de är bilberoende. De sociala kostnaderna är i dessa lägen större än de materiella. Att många utsatta känner sig övergivna av polis och myndigheter gör inte saken bättre, detta är enormt moralsänkande för vår stad.

Att kameraövervakning och snabba utryckningar av väktare samt polis har haft positiva resultat och kraftigt minskat skade-görelsen är dokumenterat. I en artikel (LT, 20 november, 2013) står att läsa att kommunens kostnader för skadegörelse på skolor sjunkit från 3 miljoner kronor till 0,5 miljoner efter att man börjat med kameraövervakning.

Bevisligen fungerar det, varför följer man då inte upp med detta system även på stadens parkeringar, busskurer och andra utsatta områden?

Visst kostar det en slant, men det är det värt! Även om kostnaden i slutändan skulle bli den samma som för vandaliseringen så är det bättre för vår stads invånare och moral att få känna sig lite tryggare.

Nu vet jag att kommunen måste söka tillstånd hos länsstyrelsen för att få sätta upp kameror, men det torde inte vara något problem då vår stad ofta ser ut som en krigszon när bilarna brinner, om inte det motiverar tillstånd vet jag inte vad som skulle göra det?

Annons

Annons

Vid grova brott som bilbränder borde, i de fall filmer finns, dessa läggas ut på nätet med utfäst belöning till dem som kan identifiera förövarna. Tro mig när jag säger att många vet vilka dessa är, men håller tyst om det.

Men för en skaplig peng så skulle garanterat informationen läcka fram till polisen, detta är knappast några ”mastermind”-kriminella med så kallad ”tjuvheder”, det är olika gäng med löst folk som har egna interna konflikter, och som mot betalning sannolikt ”golar” ner varandra.

De flesta förövarna är inte ens myndiga, betalningsansvaret ska i dessa fall kunna läggas på deras föräldrar kan jag tycka.

Då kanske dem och dess familjer tar större ansvar när deras barn kommer hem på natten och luktar bensin, inte lika kul när mamma får betala.

Realistpartiet


Joakim Granberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan