Annons

Annons

Annons

Annons

Hedra Björn Borg med en staty

En sommar för länge, länge sedan när man kunde köra in med båtar ända in till inre Maren så satt Björn Borg, jag och Lars-Göran Jonsson på uteserveringen Sorbon, nuvarande Barolo, och spånade, tittade ut över småbåtarna som lagt till i inre Maren (bygg bågbron nu) och njöt av solen.

Björn Borg har precis slagit in matchbollen i Wimbledon, 1980.

Bild: TT

Annons

Vi skulle sedan vidare till Stockholm och beställde en taxi i namnet Björn Borg. Men taxin dök inte upp – så jag ringde igen och beställde i namnet Granberg, då kom den.

När taxichauffören såg att det faktiskt var Björn Borg, så bad hon om ursäkt och förklarade att hela växeln hade pratat om att någon busringt och beställt en taxi i Björn Borgs namn, men här var han ju.

Annons

Att Björn är en stor världskänd person finns det inget tvivel om, även i Södertälje.

Annons

Södertäljesonen Björn Borg utsågs till århundradets (1900-talet) bästa idrottsman år 2000, klart är att ingen Södertäljebo har varit eller är lika känd som Björn, sannolikt är att vi aldrig kommer att få en sådan stor profil från vår stad igen.

Så vad har då Södertälje gjort för att hedra denna man?

Jo man har köpt de gamla garageportarna som han tränade emot som ung och ställt dem i någon källare, och man har döpt en gångstig efter honom – Björn Borg promenaden, som flitigt används av oss som vill rasta våra hundar.

Det räcker inte anser vi!

Det är för oss en självklarhet att en sådan stor Södertäljeprofil ska hedras med en egen staty, centralt placerad i Södertälje medan karln är i livet, inte postumt om någon nu tänkt den tanken.

Södertälje centrum och Marenområdet går igenom förändringar och ombyggnationer.

Vi ser att det nu finns möjligheter att planera in en central plats för statyn, så att Södertäljebor och turister kan se den. Jag tror att detta skulle bidra till att sätta Södertälje på kartan i ett positivt sammanhang.

Någon kanske frågar sig vad Björn själv tycker om denna idé? Jodå, han hälsar att det låter visst som en kul grej och han uppskattar initiativet.

Realistpartiet har skickat in en motion till kommunfullmäktige om denna staty, till och med bifogat en bild på hur den bör se ut – den klassiska bilden när Björn går ner på knä efter han vunnit sitt femte Wimbledon.

Annons

Annons

Kommunstyrelsen har nu ett år på sig att svara på denna motion, ska bli mycket intressant att se hur de ställer sig till detta förslag, skulle uppskatta att minst 90 procent av Södertäljeborna tycker Björn Borg förtjänar detta, gör kommunstyrelsen det?

Realistpartiet


Joakim Granberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan