Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Turbulensen kring Grafikens hus

Konsthallen hotas av Grafikens hus

Södertälje kommun satsar kulturpengar på Grafikens hus. Konsekvens: Konsthallen kan hotas. 

Bild: Mats Andersson

Annons

När Grafikens hus bestämde sig för att flytta sin verksamhet till Södertälje och Gjuteriet var det klackarna i taket. Men det kostar också, förmodligen kommer Konsthallen i Lunagallerian få känna av detta.

– Vi kommer att utarbeta ett förslag till avtal med Grafikens hus för 2017, bekräftar kultur- och fritidschefen Staffan Jonsson.

Och det innebär prioriteringar som drabbar annan konstverksamhet ?

– Kulturstöd innebär alltid prioriteringar. Jag kan inte gå in på detaljer, men sammantaget kommer konstlivet i stan att växa, med Grafikens hus, och så småningom Hilma af Klints museum.

Kultur- och fritidskontoret har inga extramedel att använda för att hjälpa i gång Grafikens hus, utan måste använda den budgetram som redan beslutats om.

Annons

Kristina Möller.

Bild: Mats Andersson

Annons

Konsthallens Kristina Möller bekräftar att det lär bli förändringar, men inte hur det kommer att se ut.

– Ja, det är klart att man är orolig över hur det kommer att bli i fortsättningen. Självklart är det roligt att Grafikens hus kommer hit till stan, det kommer att bli en stor tillgång, även om vi inte vet hur Grafikens hus verksamhet kommer att se ut i detalj.

Men skulle Konsthallens verksamhet kunna fortsätta på samma sätt med minskade medel?

– Nej, vi behöver de medel vi har nu. Annars går det inte, säger Kristina Möller

Konsthallen, som får cirka 5,5 miljoner årligen kan i fortsättningen bli av med kanske hälften av medlen, vilket kommer att drabba verksamheten rejält.

Bild: Mats Andersson

Grafikens Hus invigdes 1996 i Mariefred. Efter en förödande brand i mars 2014 förstördes hela konsthallen. Från och med årsskiftet är den fasta punkten Södertälje. Och det nya museet är planerat till Gjuteriet, som man ska köpa från Telge fastigheter.

Södertälje valdes ut i tuff konkurrens med andra städer i Sörmland, där inte bara Mariefred, utan Strängnäs, Eskilstuna och inte minst Nyköping var sugna på att få en ny stark konstinstitution till sig.

Annons

Annons

Grafikens hus har skrivit ett optionsavtal med Telge fastigheter som äger Gjuteriet, och fokus ligger på att Grafikens hus ska flytta in i Gjuteriet. Men de planerna kan komma att ändras om inte renoveringen går att finansiera, berättade LT i förra veckan:

– Vi har tagit ett beslut om kommun, inte beslut om byggnad, sa Eva Stenstam, projektledare på Grafikens hus då.

Bild: Mats Andersson


Jalmar Carlson

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy