Annons

Annons

Annons

Filmad fjällvind blåste in i Kaliforniska hjärtan

Dokumentärfilmaren och Södertäljebon Pia Johansson åkte till USA för att visa upp filmen ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent” på Mingei International Museum i San Diego den 24 oktober.

Pia Johansson, dokumentärfilmare.

Bild: Paola N Andersson

Annons

Filmen, som sedan 2014 visats upp i Sverige, hade premiär på ett amerikanskt museum. Efter premiären var det flera ur den svensk-amerikanska publiken som blev intresserade av den svenska naturen.

Många ställde frågor såsom ”hur kan man dricka vattnet så där?” och till exempel människor från Kalifornien jämförde det svenska Lappland med vad de själva var vana vid.

Annons

– Man vet aldrig hur publiken är. De kan ställa frågor som vi som bor i Sverige kanske inte tänker på, säger Pia Johansson.

Annons

Många ville åka till Sverige för att ”se det med egna ögon”. Pia Johansson var nöjd med den positiva kritiken publiken gav och har även planer på att visa filmen i Santa Barbara, USA.

Filmens handlar om är när Pia, tillsammans med sin man Hasse, sommaren 2013 vandrade genom Lappland. Deras dröm om att uppleva fjällen dokumenterades och under 60 dagar fick de möta andra kulturer och fjällfolk.

Nästa gång dokumentären kommer att visas här i Sverige blir på Qulturum i Nykvarn den 26 november.


My Pilfalk

redaktion@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan