Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Nya band med systerstad i Kina

Kinesiska Wuxi fortsätter att vara Södertäljes syster. Ett nytt systerskapsavtal mellan städerna är på gång.– Det är naivt att samarbeta med en ort där det bara finns ett parti, säger Staffan Norberg (V).

Journalister från Wuxi var på Södertäljebesök för ett antal år sedan. Nu förnyas avtalet med den kinesiska staden.

Bild: Kerstin Carlsson

Annons

Ett nytt avtal mellan orterna, som har haft så kallat Sister City-avtal sedan 2007, förslås nu att skrivas under.

– Det är inga konstigheter. Det gamla avtalet löper ut, och vi tecknar ett nytt. Astra Zeneca har produktion där och de är intresserad av att vi ska ha samarbete. Vi hjälper ju gärna de stora företagen här i stan, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S).

Annons

De två huvudsakliga motiven till samarbete från kommunens sida är att det ska bidra till att utveckla kommunens verksamheter eller stödja näringslivet i Södertälje”, skriver kommunstyrelsens kontor i sitt förslag.

Annons

I det nya avtal med fokusområden för samarbete har man nu lagt till ”näringslivsutveckling” till ”utbildning”, ”hållbar miljö och klimat” och ”lokala demokratiprocesser”.

– Jag står kvar vid den kritik jag haft hela tiden: Det saknas fortfarande demokrati i Wuxi. Södertälje ska inte samarbeta med en ort där det bara finns ett parti, ingen pressfrihet och där facken är förbjudna, säger Staffan Norberg, som tänker gå emot övriga kommunstyrelsen i frågan.

Vänorter och systerstad

Södertälje har fem vänorter och en systerstad. Skillnaden är att vänort är och förblir två orter, medan en ”Sister City” (systerstad) är ett mer projekt- och avtalsbaserat samarbete under ett visst antal år.

Wuxi i Kina är systerstad till Södertälje. Första avtalet skrevs 2007, ett nytt är på gång för fem år 2016–2020.

Vänorter till Södertälje är: Forssa (Finland), Sarpsborg (Norge), Pärnu (Estland), Struers (Danmark) samt Angers (Frankrike).


Jalmar Carlson

jalmar.carlson@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan