Annons

Annons

Annons

Parkeringsfrågan måste få en lösning

Läser (LT, 16 september) att det kostar cirka 4 000 kronor per parkeringsautomat att anpassa dem till de nya mynten. Ser även (LT, 3 oktober) att de kan kosta upp till 35 000 kronor per styck att byta ut fronterna på våra 117 p-automater i Södertälje.

P-automat. I ett av Södertäljes parkeringsgarage.

Bild: LT

Annons

Oavsett så rör det sig om betydande kostnader för att bygga om stadens p-automater, lägg sedan till cirka en halv miljon kronor per år i kostnad för mynthanteringen. Det ger miljoner i kostnader som vi anser är helt onödiga för Södertälje stad som redan har utgifter så det räcker och resulterar i åtstramningar inom flera sektorer i staden. Spara dessa pengar till andra utgifter och gör parkeringsautomaterna kontantlösa, precis som man valt att göra i Stockholm. Den andelen av lagliga bilägare/förare som saknar betalkort i dag är försumbar i sammanhanget och kostnaden är inte försvarbar i relation till intäkten/servisen.

Annons

Annons

Förslaget om att endast höja p-avgifterna i centrum som enda lösning för att råda bot på bristen av parkeringsplatser centralt ogillas av oss. Man menar att parkeringsskivor missbrukas och att folk parkerar hela dagen genom att de går ut och ändrar tiden vartefter.

Flertalet centrum- och handelsområden har fri parkering alternativt p-skivor. Att Södertälje går emot strömmen och höjer sina avgifter strider emot målet om ett levande centrum.

Behovet av boendeparkeringar centralt kvarstår och får inte heller glömmas bort i debatten.

Låt oss då presentera en lösning/kompromiss:

• Med endast kontantlösa p-automater så registrerar man sin parkering med sitt betalkort, den första timmen är gratis vilket ger folk tid att uträtta ärenden i centrum, de andra och följande timmarna kan kosta 15–20 kronor per timme med en max tid på totalt fyra timmar för en centrum parkering.

• De som vill stå längre än så hänvisas till parkeringshusen alternativt något utanför centrum där samma parkeringsregler som nuvarande fortsätter gälla.

Detta skulle uppmuntra till fler korttidsparkeringar och ge en större cirkulation på våra parkeringsplatser och därmed ge fler bilförare chansen att hitta en parkering centralt, samtidigt som vi då erbjuder gratis parkering första timmen för centrums besökare.

Annons

Vi ser detta som en bra och realistisk kompromiss som bör gynna majoriteten av Södertäljeborna.

En motion om denna lösning är inlämnad till kommunfullmäktige att besluta om.

Lars-Göran Jonsson

Realistpartiet


Joakim Granberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan