Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Nisha Besara inför nya utmaningar

Nisha Besara, 36, har jobbat i den politiska hetluften men sadlat om till kultursektorn.– Jag brinner för att förändra samhället, det kan man göra på flera sätt.

Text: 

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Lördagsporträttet. Som LT kunde berätta i går blir Nisha Besara snart vd för Unga Klara som sysslar med scenkonst ur barnperspektiv.

– Jag är taggad inför en ny utmaning, sa hon till LT i går.

Men vi backar bandet för att se hur hon hamnade där.

Hon kom hit som ettåring från Turkiet då militärkupp-en skedde och pappan som var politisk aktiv för assyrier/syrianers rättigheter fick fly. I Södertälje fanns redan farföräldrarna som arbetskraftinvandrat på -70-talet.

Hon växte upp med tre syskon, mamma var gymnasielärare och pappa läkare.

– Uppväxten var idyllisk. Odramatiskt vanlig med vänner och aktiviteter.

Hon engagerade sig i Assyr-iska ungdomsförbundet lokalt och nationellt, åkte på kurser, läger och träffade andra unga svensk-assyrier.

Annons

– Det var jätteroligt. Jag skrev mycket i förbundstidningen och satt i styrelsen.

Annons

Redan här anar man intresset för politiken och journalistiken som hon ägnat större delen av sitt yrkesliv åt. Hennes drivkraft är att förbättra samhället, främst inom mångfald och jämställdhet.

Som 14-åring var hon på sitt första SSU-möte men annat var i fokus. Engagemanget kom på gymnasiet, då hon egentligen tänkte bli journalist. I stället blev det statsvetenskap på högskolan då hon även gick med i (S)-studenter. Halvvägs genom högskolestudierna började hon jobba extra som brevsvarare åt dåvarande statsminister Göran Persson.

– Han fick 100 brev om dagen och alla skulle besvaras. Vi var fyra fem personer som jobbade med det. Många svar fanns i en databas och annars fick vi ta reda på dem. Det var häftigt att som 22-åring ingå i statsrådsberedningen och vara i den politiska maktens centrum.

Det var början på en karriär som ledde fram till jobbet som politisk sekreterare åt Mikael Damberg, då SSU-ordförande i dag näringsminister, och Ardalan Shekarabi, då Dambergs SSU-efterträd-are, i dag civilminister.

– Jag gjorde allt från att skriva tal, artiklar och debattunderlag till att bolla aktuella politiska frågor och hur vi skulle ställa oss till dem. Det var jättekul!

Ett halvår senare rekryterades hon som chefredaktör för SSU:s tidning Tvärdrag.

– Det kändes som att hitta hem när jag kunde kombinera mina båda intressen journalistik och politik, jag behövde inte vara en neutral betraktare utan fick

sätta min prägel, coacha andra i skrivande och bedriva hantverket med att göra tidskrift.

Efter ett år ville dåvarande integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback ha henne som politiskt sakkunnig. Hon sa nej först men blev till sist övertalad.

Annons

– Regeringskansliet var inte rätt ställe för mig då, jag hade nog klarat det bättre nu. Jag fick stånga pannan blodig varenda dag men är glad att ha fått se hur politik på den nivån fungerar. Det var alldeles för mycket taktik som avgjorde politiska beslut samt ängsligt inför det stundande valet 2006.

Annons

När Nisha varit där ett år kom erbjudandet att bli ledarskribent på Aftonbladet.

– Det var mitt drömjobb och en del av mitt långsiktiga mål att driva opinion.

Direkt efter första publiceringen började andra medier ringa och Nisha blev en proffstyckare i tv och radio.

– Jag tror inte det handlade om mig specifikt utan om att det fanns väldigt få vänsterröster just då.

Efter ett år på Aftonbladet och en kort tid som frilans fick hon chansen att skapa en nationell vänsterröst.

– Då fanns bara papperstidningarnas ledarsidor och jag ville starta en nätbaserad tidning. I dag låter det självklart men då var det befängt.

Hon skapade Dagens Arena, bland annat genom att övertyga LO om finansiering.

Efter fyra intensiva och roliga år började hon tröttna på offentligheten och ville göra något helt annat, gärna i en helt annan bransch.

Hösten 2011 började hon som general manager på Postkodlotteriets kulturstiftelse och fördelade 110 miljoner varje år till 70–80 olika projekt, bland annat El Sistema och Berättarministeriet.

– Det var fantastiskt roligt, vi hade mycket resurser och kunde göra skillnad för det svenska kulturlivet. Jobbet hade det jag saknade tidigare, tydliga effekter, långsiktighet och en helt ny värld.

Efter nästan fyra år ville hon byta igen. Det blev till jobbet som vd för Unga Klara.

Annons

– Det ska bli roligt att fördjupa mig i scenkonst, tidigare har jag mer arbetat med bredden i kultursektorn.


Du har ju gjort det mesta redan, vad har du kvar?

– Ja, min pappa dog hastigt när jag var 17 år så jag vill maxa livet eftersom det kan ta slut när som helst. Just nu vill jag få ihop mitt liv med nytt jobb och två små barn varannan vecka och förtroendeuppdrag i olika styrelser. När jag är 50 är jag nog klar med att vara operativ och kan ägna mig åt styrelsearbete på heltid, åt långsiktiga och strategiska mål.

Annons


Politiken då?

– Den är inte ett färdigt kapitel, jag lockas av makten att förändra så jag har

inte stängt några dörrar men just nu är jag inte lockad av att exempelvis ingå i en ministerstab.

Har jobbat med flera ministrar samt rest med Bill Clinton i Afrika

Namn: Nisha Besara.

Ålder: 36 år.

Familj: Barnen Nora, 7, och Ester, 5, mamma, tre syskon, barnens pappa med familj.

Bor: Årsta, född och uppväxt i Södertälje.

Gör: Tillträdande vd för Unga Klara. Har tidigare varit brevsvarare åt statsminister Göran Persson, politisk sekreterare åt Mikael Damberg (då SSU-ordförande, i dag näringsminister) och Ardalan Shekarabi (då Dambergs ersättare, i dag civilminister) samt politisk sakkunnig åt dåvarande jämställdhets- och integrationsminister Jens Orback. Hon har även varit chefredaktör för SSU:s tidning Tvärdrag, startat och drivit tidningen Dagens Arena samt varit ledarskribent på Aftonbladet. Senast general manager på Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Annons

Intressen: Träna, läsa och umgås med familj och vänner.

Kuriosa: Reste sommaren 2012 med Bill Clinton och 20 andra personer en vecka till Afrika för att se olika projekt. ”Han är skarp och inkluderande, jag var imponerad av honom”, säger hon.


Karolina Önnebro

karolina.onnebro@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan