Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nykvarn får nytt centrum

Egen prägel på Nykvarns nya centrum

330 nya lägenheter kan byggas i Nykvarns centrum.

– Vi vill bygga mindre och yteffektivt snarare än större, säger Tobias Emanuelsson på nya centrumägaren SPG

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Scandinavian property group (SPG) är sedan en kort tid ny ägare av Nykvarns centrum.

På plats i Nykvarn berättare Tobias Emanuelsson och Christian Olofsson, ordförande respektive vd för det dotterbolag som är formell ägare, om planerna.

Tidigare talades det om att bygga runt 240 nya lägenheter. SPG tänker sig betydligt fler – mellan 290 och 330. Behovet i Nykvarn och vad folk har råd med är det som får styra.

Målsättningen är hur som helst att bygga mindre och yteffektiva lägenheter.

– Fördelningen mellan hyresrätter och bostadsrätter är svår att uttala sig om nu. Men vår bedömning är att det här läget kan intressera många pendlare, säger Tobias Emanuelsson.

Totalt handlar det om 25 000 kvadratmeter bostäder. Till det kommer 11 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, bland annat vårdcentral, matbutik och apotek. Några större förändringar jämfört med de tidigare planerna blir det ändå inte.

Annons

Annons

– Vi tycker att det arbete som har gjorts under många år är bra. Vi har ingen avsikt att sätta oss ner vid ritbordet och göra om det. Men självklart ska vi sätta vår prägel på centrum, säger Tobias Emanuelsson.

Kampanilen då, det omdebatterade elvavåningshuset som till och med fick en hög tjänsteman att säga upp sig? Tobias Emanuelsson ger inget solklart svar, men säger att han tilltalas av en byggnad som sticker ut.

– Jag förstår att frågan ställs, men för oss finns många andra frågor som är viktigare än Kampanilens vara eller inte vara. Den ligger i planen – och vi har för avsikt att fullfölja planen.

För att förverkliga nya centrum krävs någonstans mellan 700 miljoner och en miljard kronor. Den tidigare ägaren, fastighetsbolaget Sörmlandsporten, hade börjat se sig om efter någon att samarbeta med. Efter diskussioner med SPG blev lösningen i stället en försäljning, där även kommunhuset och biblioteket ingår.

Nu står nordiska pensionsfonder för kapitalet, enligt Tobias Emanuelsson.

– Det är viktigt att ha en bas som är stabil även när det blåser i omvärlden, säger han.

Just nu grävs ledningar ner i centrum, en förberedelse för den verkliga byggstarten.

– Vi hoppas kunna börja bygga under kvartal fyra, i december kanske, säger Christian Olofsson.

Annons

Det första som byggs är en ny vårdcentral. Hur lång tid hela centrumbygget tar är för tidigt att säga.

– Om det blir fyra, fem, sex eller sju år beror mycket på marknadsutvecklingen, säger Tobias Emanuelsson.

Samhällsbyggnadschef Bengt Andersson konstaterar att detaljplanen för centrum ligger fast och att exploateringsavtalet tas över av SPG.

– Ägarbytet är väldigt odramatiskt för kommunens del, säger han.


Mathias Jonsson

mathias.jonsson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy