Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Nöjesprofil fyller 50

Han är kompis med Björn Borg och Mikael Persbrandt, strippade i tv och har skrivit en låt till Helena Paparizou. Men nu är Joakim Granberg mätt på nöjeslivet. Den blivande 50-åringen har blivit politiker.

Joakim Granberg fyller 50 år.

Bild: Urban Brådhe

Annons

I höstas klev Joakim Granberg in i kommunpolitiken för Realistpartiet. Ett parti som började som lite löst prat kompisar emellan och några månader senare resulterade i ett mandat i kommunvalet.

– Men jag har inga ambitioner att vi ska sitta i landsting eller riksdag utan vi ska förbli ett parti inriktat på lokala frågor, förklarar Joakim.

Vägen till att bli partiledare har varit lång och ibland lite krokig. Att han nu som blivande 50-åring sysslar med politik tycker han visar att han äntligen blivit vuxen.

Joakim är född och uppvuxen i Södertälje, gick på Täljegymnasiet innan han som 18-åring åkte till USA för ett års studier på Timberlane high school. Sedan väntade lumpen innan han hamnade i modevärlden.

Annons

–Det var en rolig grej, och det var lätt att träffa tjejer.

1989 utsågs han till ”Årets man” i en tävling som avgjordes på en Finlandsfärja. Det bestående intrycket var att han fick dansa tryckare med Tone Norum.

Annons

Robert Aschberg ledde just då ett program på TV3 och fick idén att låta ”Årets man” från Sverige och Norge i direktsändning tävla i ett stripbattle. Domare var Kjerstin Dellert.

– Som modell anses man vara dum i huvudet så tävlingen var en kombinerad frågesport och stripptävling – som jag vann!

Joakims meritlista är lång och skiftande. Han har varit servitör, gymnastiklärare,

restaurangchef, krögare, hotellchef i Azerbajdzjan, artist, låtskrivare, egen företagare inom byggbranschen och nöjesindustrin.

– Åren på Skogshöjd var de mest bekymmersfria med fantastiska kollegor och gångavstånd till jobbet. Jag blev anställd för att jag är man och för att jag passade i servitörernas nya kavajer, säger han skrattande.

En bra fysik gav Joakim jobbet som dörrvakt på nattklubben Alexandra i Stockholm – vattenhålet för kändiseliten. En ny värld öppnade sig men han tappade greppet om verkligheten, blev indragen i kriminalitet och dömd till fängelse.

– Början av 90-talet var en dålig period, en dålig parentes i mitt liv. Jag blev imponerad av alla kända människor, det blev en situation jag inte kunde hantera. Det finns inget jag ångrat och ältat så mycket.

Tack vare ett stort skyddsnät hamnade han på rätt väg igen.

– Jag insåg hur älskad jag var och har aldrig skämts så mycket. Jag bestämde mig för att aldrig göra dessa människor besvikna igen.

Joakim Granberg återgick till arbetslivet i pappas butik och på Skogshöjd innan han återvände till nöjessvängen. Han och dåvarande flickvännen Angelique Widengren spelade in en platta och skrev tillsammans ”Öppna upp för kärleken” som sjöngs in på grekiska av Helena Paparizou.

Annons

Annons

2009 blev Joakim arrangör för Miss universum-tävlingarna i Sverige. Uppdraget fick han sedan baddräktskungen Panos Papadopoulos blivit osams med tävlingens grundare Donald Trump. Joakims namn dök då upp som möjlig efterträdare.

– Jag genomgick ett korsförhör på Riche i Stockholm när Björn Borg kommer fram och hejar. Amerikanerna blev imponerade, var jag kompis med Björn Borg kunde jag sköta jobbet, berättar Joakim med ett gott skratt.

Men nu har han en ny scen att stå på, den lokalpolitiska.

– Jag är en vanlig kille som har pulsen på Södertälje och har hittat en annan sida av mig själv genom politiken.

Men att vara politiker innebär att ha ögonen på sig. Efter ett ogenomtänkt Facebook-inlägg en tidig morgon efter en glad kväll fick han en tillrättavisning av mer erfarna politiker.

– Jag är frispråkig, blev provocerad och förbannad, glömde bort att jag representerar väljarna. Nu har jag lärt mig att skriva inläggen på dagtid och läsa igenom dem två gånger, säger Joakim Granberg som hoppas att Realistpartiet ska bli vågmästare efter nästa val.

– Partiet bygger på min kärlek till Södertälje. Jag är nöjd med att bo på Täppgatan, fika på Kringlan och prata med Södertäljeborna. Jag vill vara en representant för den ”lilla människans” frågor och åsikter.

Firar på Café Opera

Namn: Joakim Granberg.

Ålder: Fyller 50 år den 19/7.

Bor: Lägenhet i centrum.

Gör: Allkonstnär och entreprenör. Sedan i höstas fritidspolitiker.

Annons

Familj: Sambon Tanja och hunden Richie, 10 månader. 15-årig dotter från ett tidigare förhållande.

Intressen: ”Jag älskar trav och så skulle jag vilja idrotta mer.”

Firar: Fest i Trosa den 16/7 med familj och vänner. Den 19/7 blir det grillkväll på Café Opera för 250–300 gäster.


Monica Thorsberg

monica.thorsberg@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan