Annons

Annons

Annons

Södertälje

Många olika kulturer firas på Sveriges dag

Nationaldagen på Torekällberget handlar inte om patriotisk nationalism utan om demokrati och svenska folkets dag.

Torekällberget är en av de platser i Södertälje och Nykvarn där man kan fira nationaldagen. Bilden är från förra årets firande.

Bild: Magnus Grimstedt

Annons

Firandena av Sveriges nationaldag avlöser varandra på lördag. Från morgon till kväll i Hölö, Södertälje, Nykvarn och Järna. På Torekällberget firas att Sverige präglas av demokrati där alla medborgare har samma rättigheter.

– Rättigheterna tillhör individen och är inte bundna till etnicitet, religion eller kultur. Det är det som utmärker Sverige i dag, inte det nationalistiska, säger Stefan Sundblad, chef för Torekällberget.

Han påpekar att den svenska nationalismen inte är speciellt aggressiv jämfört med andra länder.

– Vi accepterar till exempel en nationalsång som inte nämner Sverige. Från början är den mycket en hyllning till den nordiska naturen.

Stefan Sundblad tror att vår försiktighet i Sverige när det gäller nationalism grundar sig på vår historia.

Annons

– I stället för att vara stolta över dagens Sverige vill vi inte glorifiera vårt tidigare samhälle där krigsmakten Sverige lyftes fram.

Annons

Många arrangörer i dag beskriver sitt firande som traditionellt nationaldagsfirande, men vad det är tycker Stefan Sundblad är oklart.

– Det vet jag inte, men så här har Södertälje kommun valt att fira. Vi har länge på nationaldagen haft en tydlig inriktning på alla människors lika rättigheter och jämställdhet.

Det demokratiska temat kommer lyftas fram på flera sätt på Torekällberget. Talare med olika perspektiv på nationaldagen får utrymme att bjuda på sina tankar.

I år är Enhörnabon och före detta infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) huvudtalare.

Att fler kulturer ryms i en nation får folkmusikgruppen Lästringe låtar symbolisera.

– De spelar musik från Polen, Skottland och hela världen, men transformerat till svenska varianter.

För andra året i rad håller Södertälje kommun som en del i firandet en medborgarceremoni på Torekällberget. Alla som är skrivna i Södertälje kommun och i fjol blev svenska medborgare har bjudits in att närvara.

– Jag tycker det är en viktig symbolhandling med tanke på de integrationspolitiska svårigheterna i dag. Att nya medborgare får vara med om något positivt och bli uppmärksammade av samhället, säger Besim Aho (S), kommunfullmäktiges ordförande som tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) hälsar de nyaste medborgarna välkomna.

Självklart hissas också svenska flaggan denna blågula dag, även om den sedan den 6 juni 1983 inte heter Svenska flaggans dag längre, utan Sveriges nationaldag.

Annons

– Men nationsbygget handlar inte om nationalism utan om demokrati. Här kan vi leva i olika kulturer, det är det som är det svenska medborgarskapet, säger Stefan Sundblad.

Annons


Nationaliteters möte firas på nytt sätt i Järna

I Järna firas 6 juni som Internationaldagen.

I Gula villans trädgård i Järna kommer nationaldagen få en efterfest med internationell prägel.

– I dag när människor är rädda för andra kulturer så vill vi skapa fest som främjar att vi är tillsammans, säger Jonathan Ivarsson, producent på Gula villan.

Med god mat och musik anordnar de för första året Internationaldags-firande. Tre band är inbjudna att spela; politiska reaggebandet Partiet, Falakumbe med rötter i Peru, Chile och Sverige och Silas Christianne, en mix av USA och Holland.

– Vi hoppas på dans, fest och en jäkligt fet kväll, säger Jonathan.

Initiativet ska inte konkurrera ut svenska nationaldagen men balansera upp firanden som bara handlar om att befästa svensk kultur och svenska traditioner.

– Vi vill visa att vi tror på en jämställd mångkulturell värld och passar på en dag som vi upplever kan separera människor, säger han.

Firandet börjar framåt kvällskvisten. Jonathan hoppas att den alkoholfria aftonen blir ett familjärt firande för alla.

– Jag ser alltid fram emot att fylla huset med människor och skapa en kväll där alla dansar och pratar alla.

Han hoppas på ett hundratal firare, och kanske blir Internationaldagen en ny tradition.

Annons

Nationaldag sedan 1983

Sveriges officiella nationaldag (sedan 1983) är den 6 juni, årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning (1974 års regeringsform antogs också den 6 juni).

Dessförinnan var den 6 juni inofficiell nationaldag i egenskap av Svenska flaggans dag (instiftad 1916).

Från och med 2005 är den 6 juni helgdag i Sverige.


Källa: Ne.se


Sara Kvarnström

sara.kvarnstrom@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan