Annons

Annons

Annons

De öppnar för tankar om bra mottagande

Nykvarns invånare måste förbereda sig på att välkomna fler grannar. Det menar Rotary och Svenska kyrkan Nykvarn som bjuder in till samtal med högt i tak.

Håkan Sandvik, präst i Turinge-Taxinge församling kommer att berätta om sina erfarenheter på mötet som ordnats av Bengt Johansson från Rotaryklubben Nykvarn. Idén fick Bengt Johansson efter att Rotary Sverige annonserat integration som årets tema.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Den 27 april hoppas Rotaryklubben i Nykvarn och Taxinge-Turinges församling få så ett frö bland Nykvarns invånare som ska bli en bra grund för framtida integrationsarbete.

– Regeringar och kommuner kan inte skapa integration. Det gör grannar, säger Håkan Sandvik, präst i Svenska kyrkans församling Turinge-Taxinge.

Han är en av talarna på Svenska kyrkans och Rotarys möte om integration i Nykvarn, en kväll öppen för alla som snappar åt sig en av de 180 biljetterna.

– Det handlar alltså inte om hur mycket invandring vi ska ha utan hur vi ska välkomna de som kommer, säger Bengt Johansson från Rotaryklubben i Nykvarn.

Att mottagandet av flyktingar och asylsökande i kommunen är blygsamt i dag är Håkan Sandvik och Bengt Johansson överens om.

Annons

– Här har vi inga stora skolklasser enbart för nyanlända, flyktingbarn placeras i en vanlig klass och då går integrationen smidigt, säger Bengt Johansson.

Annons

Han tror inte att Nykvarn kommer bli mål för stora flyktingströmmar i framtiden, men att integration kommer bli mer aktuellt är han säker på. Då måste Nykvarnsborna vara förberedda så att integration inte blir segregation.

– Vi vill undvika att en problematik som vi ännu inte har växer fram, säger Bengt Johansson.

Vilka invandrarna som ska integreras är har de lite olika syn på. Bengt Johansson pratar om Migrationsverkets definitioner och de människor som blir kommunplacerade här. Håkan Sandvik menar att även den som flyttar hit från Norrland ska välkomnas på ett bra sätt.

– Jag skulle vilja att alla som flyttar hit får någon härifrån att relatera till, någon att prata med och ställa frågor till, säger han.

Med mötet vill de ge invånarna olika vinklar på integration. Bengt Westerberg, före detta socialminister, får stå för en nationell och politisk vinkel. Katarina Ljungqvist berättar mer om dagens läge i kommunen och Bob Wållberg får försöka skönja framtiden. Dessutom ska publiken få höra röster från några som invandrat till Nykvarn berättar Bengt Johansson. Sen blir det frågor från publiken.

– Jag hoppas att vi får en del kritiska röster på mötet, som Håkan Sandvik och Westerberg sen kan besvara, säger Johansson.

Förhoppningen är att skapa ett öppet samtalsklimat om integration där tankar får vädras och bemötas.

– Ett stort mål är att trappa ner känsligheten i frågan, säger Håkan Sandvik.

Annons

Annons

Båda tror att kritiker alltid kommer finnas kvar.

– Men vi behöver inte få med alla. Får vi med oss 50 människor så är det en bra hjälp till att börja med, säger Bengt Johansson.

Före detta socialminister Bengt Westerberg.

Möte om integration

Måndagen den 27 april klockan 18.30–21 ordnar Nykvarn Rotaryklubb och Svenska kyrkan Turinge-Taxinge församling ett öppet möte för alla i Qulturum Sländan på temat integration i Nykvarn.

Medverkande är enligt mötesprogrammet Bengt Westerberg, före detta socialminister, Håkan Sandvik, präst, röster från invandrare i Nykvarn, Katarina Ljungqvist, integrationshandläggare i Nykvarn, Bob Wållberg, kommunstyrelsens ordförande, Mats Bartling, guvernör och Ann-Britt Ryd-Pettersson som håller i en frågestund i slutet.


Sara Kvarnström

sara.kvarnstrom@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan