Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Kyrkan slår upp portarna igen

Tidsplanen sprack när ett skelett och flera okända gravar dök upp. Men nu är renoveringen klar och i dag söndag återinvigs S:ta Ragnhilds kyrka i närvaro av biskop Hans-Erik Nordin.

Nöjd Projektledare. Fastighetsansvarige Per-Henrik Gustafsson har varit spindeln i nätet under renoveringsarbetet i S:ta Ragnhilds kyrka. Här står han mellan det nya altarbordet och en av kyrkans äldsta föremål, altaruppsatsen från 1656.Foto: Mattias Holgersson

Annons

I kyrkan råder högtryck. Elektrikerna jobbar med ljuset och målaren Lars Lehti från Uppsala stryker lasyr på den nybyggda stolförvaringen i tätvuxen kvistfri furu, ljud från slagborrar och byggfläktar fyller kyrkorummet. Över arbetet vakar skyddshelgonet S:ta Ragnhild från sin plats uppe på en av kyrkans nykalkade pelare.

Sedan januari 2014 har kyrkan varit stängd för att moderniseras med golvvärme, radonventilation, ny handikapptoalett och för att genomgå en total uppfräschning, allt från orgelpipor till vapensköldar har noggrant rengjorts.

Under renoveringen har arkeologer hittat delar av den gamla kyrkan och murar som tidigare varit okända. I början av utgrävningen, under installationen av golvvärme, hittades ett skelett ovanligt högt under golvet. En kista från 1700-talet och en grav från 1500-talet har också påträffats.

Annons

Annons

– Skelettdelarna lades i en speciellt framtagen kista, välsignades och placerades i ett av kyrkans två kända gravkor, berättar Per-Henrik Gustafsson, fastighetsansvarig vid Svenska kyrkan i Södertälje, och den som varit med i varje fas sedan projektet startade 2007.

När LT besökte kyrkan förra fredagen hade det nya spelbordet anlänt samtidigt som kyrkans belysning höll på att justeras för att falla rätt på väggarnas vapensköldar. Per-Henrik berättar att varje släktvapen tog ungefär en vecka att rengöra.

Ljusträdet som under upprustningen varit bortforslat är åter på plats. Trädet är en gåva från S:ta Ragnhilds gille.

Att renovera en kyrka som S:ta Ragnhild kräver eftertanke, tid, pengar (budgeten på 30 miljoner har överskridits med några procent) och tålamod.

– När vi hittat saker vi inte räknat med, som skelettdelarna och ett 1700-talsmynt, stannar allting upp. Vi får inte röra någonting utan anlitar sakkunniga från länsstyrelsen. Kulturminneslagen måste följas.

Mycket är sig likt i S:ta Ragnhilds kyrka även om väggarna lyser flera nyanser ljusare än innan. En del ommöbleringar har gjorts, längst fram står nya bänkar i en smakfull v-formation, sidogången har fått breda sittbänkar med gott om utrymme för rullstolsburna besökare. I samma gång har också ett altarskåp för de yngsta byggts, barnperspektivet är viktigt.

Nya är också det röda altarbordet och den trekantiga dopfunten som ska ersätta den gamla i barockstil som blivit ömtålig och sällan används.


Hur känns det nu när arbetet är klart?

Annons

– Det har varit en hel del stress, så det är skönt att börja landa och få ett bra avslut, ler Per-Henrik Gustafsson.

Dopkapell. Ett 20-tal frivilliga, bland dem kyrkoherden själv, bar in de nya stolarna till Cronberg-Hackerska gravkoret som med största sannolikhet är ritat av Erik Dahlberg. Gravkoret används numera som dopkapell.

Annons

Levde på 1100-talet. S:ta Ragnhild grundade Tälje kyrka och är även skyddshelgon över Söderköping.

Tvättade. Alla kyrkans vapensköldar/släktvapen plockades ner och rengjordes.

Modern. På ena sidan av den nya dopfunten finns Södertäljes skyddshelgon S:ta Ragnhild.

För de minsta. En nyhet i den nyrenoverade kyrkan är barnaltarskåpet med bibliska illustrationer målade av en utsocknes konstnär.

Före och efter. Hur smutsiga väggarna och taket i kyrkan var syntes först när rengöringen startade. En liten kvadrat av den solkiga väggen finns kvar för att tydliggöra skillnaden. Arkivfoto: Jonas Tetzlaff

Benrester. De kvarlämningar man fann när stenplattorna nedanför kororgeln togs bort hade begravts utanför S:ta Ragnhilds kyrka, men när den byggdes ut hamnade skeletten under golvet. Arkivfoto: Paola N Andersson

Annons

S:ta Sankta Ragnhilds kyrka

Palmsöndag - S:ta Ragnhilds kyrka återinvigs

På palmsöndagen den 29 mars, klockan 11 återinvigs kyrkan.

Biskop Hans-Erik Nordin leder gudstjänsten och inviger det nya altaret, dopfunten och barnens kapell. Efter högmässan inbjudes till kyrkkaffe i S:ta Ragnhildsgården.

S:ta Ragnhilds kyrka är döpt efter drottningen Sankta Ragnhild av Tälje som senare blev Södertäljes skyddshelgon. Kyrkans predikstol är en av de äldsta inventarierna, uppsatt 1657.

På väggen bakom predikstolen finns det heliga gudsnamnet JHWH skrivet med hebreiska bokstäver och som på svenska uttalas Jahve eller Jehova.


Monica Thorsberg

monica.thorsberg@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan