Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Här är nya Campus Telge

Efter nyår flyttade Campus Telge till Astra Zenecas gamla lokaler i Snäckviken. Följ med LT på en guidad visning – före den officiella invigningen den 12 februari.

Nöjd. Campus Telges chef Cathrine Haglund är nöjd med flytten till Astra Zenecas gamla lokaler i Snäckviken. Konstverket på väggen bakom trappan är ”Tempererad stigning” av K.A. Pehrson.Foto: Mattias Holgersson

Annons

Snäckviken. På utsidan syns ingenting som skvallrar om att Campus Telge har flyttat till Kvarnbergagatan.

Inuti ser det dock annorlunda ut mot när Astra Zeneca bedrev forskning här.

– Vi har medvetet valt att inte möblera upp allt för att känna efter vilka behov vi har och inte behöva köpa något i onödan, säger Cathrine Haglund, chef för Campus Telge.

Hon pratar snabbt och ögonen strålar när hon berättar om det som syns och det som ska bli.

Receptionen ligger en halvtrappa upp. Direkt till höger finns konferensrum för personalen och en trappa ner till höger finns föreläsningssalar och ett pentry där eleverna kan göra lunch.

Till vänster finns personal-korridoren där även Drivhuset och Nyföretagarcentrum har lokaler.

Annons

Rakt fram ligger Campus nya hjärta, det så kallade ”Akademikerstråket”. Här finns såväl utrymme för studenterna att sitta och prata som enskilda studieplatser och tysta läsfåtöljer. Längs den vänstra sidan finns även konferensrum och grupprum samt studentkoordinatorn Emma Bayne som är länken mellan studenterna och de olika högskolorna.

Annons

– Det är klart att hon ska sitta där eleverna är. Vi vill att det här ska vara den nya samlingsplatsen, säger Cathrine Haglund.

Går man igenom Akademikerstråket passerar man hörsalen som är kvar sedan Astras höjdare huserade här på 60-talet. Sedan når man en foajé med ett kafé och trappan upp till lunchrestaurangen. Här finns också stora tentasalar.

– Det är en gemensam yta som förutom studenterna även används av de företag som finns i byggnaderna intill, som Telge biovation park och SP (läs: Sveriges tekniska forskningsinstitut), säger Cathrine Haglund.

Går man tillbaka mot Akademikerstråket finns trappan som tar en till nästa våning där föreläsningssalar av olika storlek finns.

– Här har vi valt att inte möblera för mysigt eftersom vi vill att folk ska sitta där nere, säger Cathrine Haglund när vi passerar ett stort tomt utrymme.

Här finns också fler grupprum, några av dem är precis som en del grupprum på övriga våningsplan, utrustade med en audio- och videoutrustning.

– Vi har ju ingen egen utbildning utan vi samarbetar med olika högskolor så eleverna följer på distans föreläsningarna här live och kan ställa frågor till lärarna, säger Cathrine Haglund.

Campus Telge har samarbetat med fastighetsägaren Acturum om hur upprustningen skulle se ut.

Annons

– Det är väldigt fräscht och vi är så nöjda med de här lokalerna. I framtiden vill vi jobba mer med de olika företagen som redan finns på området, säger Cathrine Haglund.

Annons

Hjärtat. ”Akademikerstråket” mitt i nya Campus Telge har plats att umgås, enskilda studieplatser och tysta läsfåtöljer.

Anpassat. Flera grupprum och konferenssalar har audio- och videoutrustning för att följa föreläsningar från olika högskolor.

Historia. Den gamla hörsalen från Astras storhetstid är kvar.

När man sätter sig här försvinner ljudet runt omkring och man kan lättare koncentrera sig på att läsa. Cathrine Haglund, chef för Campus Telge, om de nya tysta läsfåtöljerna.


Karolina Önnebro

Annons

Annons

Till toppen av sidan