Annons

Annons

Annons

Sundsvik växer

Strid om cykelvägen längs sjön Turingen

Kommunalt vatten och avlopp till Sundsvik är en sak. Den andra delen av projektet, en gång- och cykelväg, är en helt annan – och betydligt mer kontroversiell – fråga.

Mikael ­Tjulin på Nykvarns kommun.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Mer än 200 fastigheter berörs när vatten- och avloppsnätet byggs ut i Nykvarn, norrut förbi Berga ö till Sundsvik och Stensättra vid Mälaren.

När spaden ändå är i jorden är tanken att dra en belyst gång- och cykelväg samma sträcka. Alltså inte längs landsvägen, utan närmare sjön Turingen, Turingestrand och Berga ö.

– Jag tycker att vi har hittat en bra lösning där vi når många fastigheter, säger projektledaren Mikael Tjulin på Nykvarns kommun.

Annons

– Vi bör utnyttja de samordningsvinster som finns. Som tekniker är det mitt råd till politikerna.

Men alla är inte lika glada. Tre markägare har avgörande betydelse för projektet och med dem är kommunen inte överens. Långt därifrån.

I tre snarlika brev säger markägarna nej till den planerade gång- och cykelvägen, som de i stället vill ha längs landsvägen till Sundsvik. Gällande vatten- och avloppsledningarna lämnas dörren på glänt.

Annons

Politikerna viker dock inte från planerna, även om gång- och cykelbanan lyftes bort från det senaste mötet i kommunstyrelsen.

Där beslutade politikerna, med Bob Wållberg (NP) i spetsen, i alla fall att gå vidare med VA-planerna. En entreprenör ska upphandlas för att lägga ner överföringsledningarna till Sundsvik – efter att en överenskommelse med markägarna har nåtts. ”Frivilliga avtal med markägarna ska tecknas i första hand”, står det i beslutet som kommunfullmäktige ska ta ställning till.

Mikael Tjulin hoppas att han efter årsskiftet får ett politiskt beslut om att arbeta vidare även med gång- och cykelvägen.

– Om vi lägger den längs landsvägen når vi inte något hushåll. Med föreslaget alternativ når vi till exempel Berga ö och Turingestrand, säger han.

– Det är också mer ekonomiskt att gräva närmare sjön. Längs stora vägen är det större höjdskillnader.

Mikael Tjulin hoppas att kommunen och markägarna ska hitta en lösning.

– Jag tror att många tycker att gång- och cykelvägen är en bra idé. Samtidigt kan jag förstå att man som markägare inte är nöjd med att få den över sina åkrar och skogar. Jag hoppas ändå att vi kan komma överens.

Annons

VA-ledningarna till Sundsvik beräknas kosta 21,3 miljoner kronor. Eftersom detta ses som ett miljöprojekt finansieras det med skattepengar. Skulle VA-kollektivet betala skulle projektet knappast gå att genomföra.

–  Vi vill ha bort enskilda avlopp i större områden där fritidshus permanentas. Avloppen är sällan dimensionerade för åretruntboende, säger Mikael Tjulin.

Markägarna vill i det här läget inte uttala sig i LT.


Mathias Jonsson

mathias.jonsson@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan