Annons

Annons

Annons

Södertäljebo och världsmästare tävlar i körsång

I november förra året tog Eva Stahl VM-guld med sin kör. Nu åker hela kören på 130 sångare till USA för att lämna över världsmästartiteln till 2015 års vinnare.

När barbershopkören Rönninge Show Chorus tävlade på Hawaii i november förra året, blev resultatet ett VM-guld. Kören, där många av sångarna kommer från Södertälje, slog också rekord i antal poäng en kör har fått i tävlingen dittills.

-Direkt efter ringde vår koreograf och bokade Carnegie Hall för konsert. Och det är nu på lördag, säger Södertäljebon Eva Stahl, bas i Vocality och Rönninge Show Chorus.

Konserten på Carnegie Hall på Manhattan i New York gästas även av andra kvartetter från Sverige. Bland andra sjunger kvartetten Growing Girls samt herrkvartetten Ringmasters, som 2012 vann det första utomamerikanska guldet i herrarnas organisation BHS (Barbershop Harmony Society).

-Ja, även Tim Waurick, tenor i Vocal Spectrum som var guldmedaljörer 2006 uppträder, säger Eva.

Annons

Men konserten på den anrika konserthallen på lördag är bara ett delmål i USA-resan. Som regerande världsmästare deltar Rönninge Show Chorus i årets VM, dock inte som tävlande.

Annons

-Den vinnande kören får inte tävla året efter, så vi är där i Baltimore för att lämna över världsmästartiteln till 2015 års vinnare. Vi håller en avslutningsceremoni där vi i praktiken avgår, säger Eva, medan hon packar väskan:

– De flesta av oss har redan åkt och vi vill gärna vara där i god tid för att komma i rätt stämning, med tanke på bland annat tidsskillnaden.

Tävlingen i Baltimore består av två olika moment; kör- och kvartettävling. För att få tävla i kvartett-VM behöver man ha vunnit de regionala mästerskapen. Och vinnaren där är kvartetten Vocality, där Eva också ingår.

-Vi representerar den nordiska regionen. Av 54 tävlande placerade vi oss på tolfte plats förra året. Nu är vi laddade för att ta en plats bland de tio bästa. På onsdag (5 november) startar vi som nummer ett i tävlingen, säger hon.

Eva Stahl som är född i Södertälje, har sjungit med kören sedan 1997. Hon älskar körsång och pratar friskt om hur hälsosam och nyttig den är. Speciellt älskar hon den fyrstämmiga sångformen Barbershop som har sitt ursprung i USA.

-Det sägs att det började i rakstugorna men det tog några år innan man började skriva ner noterna på papper, säger hon.

Livsnjutare

Namn: Eva Stahl.

Ålder: 46 år.

Bor: Mariekäll.

Gör: Arbetar inom IT på Scania.

Familj: Singel.

Intressen: Musik, sång och fotografering… och allt annat som gör livet skönt. Jag är en livsnjutare.

Annons

Annons

Sweet Adelines International

Sweet Adelines International håller sina tävlingar i Baltimore i år och pågår mellan 3 och 8 november. Bland reglerna för kör gäller att man inte blir direktkvalificerad till nästa års VM, även om man kommit Top 10. Vinnarna måste stå över ett år innan de får tävla regionalt igen.

De regerande körmästarna blir inbjudna att framföra sitt så kallade Swan Set i samband med VM året efter att de har vunnit och lämnar därmed över världsmästartiteln till nästkommande års vinnarkör.

För kvartett: Har man som kvartett placerat sig 2-15 i VM är man direktkvalificerad till nästa år och behöver alltså inte tävla regionalt. När alla regionala tävlingar är avklarade får de 10 kvartetter med högst regionala poäng näst efter vinnarna ett wild card och kan på så sätt kvalificera sig till VM. En kvartett som vunnit får inte tävla igen med samma uppsättning; minst två medlemmar måste bytas ut.

Barbershopkören Rönninge Show Chorus leds av Anna Alvring och Britt-Helene Bonnedahl.


Elias Zazi

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan