Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Lyckat projekt att locka unga till valurnorna

Inför riksdagsvalet satte Ung fritid ett 50-tal valambassadörer i arbete. Nu får projektet tummen upp.

Med valambassadörer i åldrarna 18–29 år skulle första- och andragångsväljarna lockas till valurnorna. Fokus låg på Ronna och Hovsjö som tidigare haft ett lågt valdeltagande. Ambassadörerna fanns även i centrala Södertälje, på de stora gymnasieskolorna och Campus Telge.

– Känslan var att de gjorde en viktig insats, men många trodde att de representerade något parti, säger Thomas Fagerstedt, utveckling- och projektsamordnare på Ung fritid, Södertälje kommun.

Annons

Annons

Att det finns ett politiskt intresse hos de unga står klart när projektet utvärderats av Thomas och kollegan Yvonne Skattberg, men exakta siffror på satsningens effekt dröjer.

– Ser vi till helheten och på genomförandet är vi mycket nöjda. Som i de flesta projekt, framför allt när de görs första gången, finns saker som vi med facit i hand hade velat göra annorlunda. Vår verksamhet, Ung fritid, har dragit lärdomar av projektet, bland annat om svårigheten att nå målgruppen där merparten inte nås genom naturliga mötesplatser som skolan och fritidsgården. Det krävs också mer långsiktiga insatser av fler aktörer för att höja intresset och kunskapen om politik och om vikten av att rösta, summerar Thomas Fagerstedt.


Monica Thorsberg

monica.thorsberg@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan