Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Valnämnden räknar röster: Kan påverka något

Valet är inte helt avgjort. Just nu räknas de sista 1 700 rösterna, sena förtidsröster eller röster som lagts på andra orter. Valnämnden räknar och kontrollerar för fullt i stadshuset.

Valsedlar.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Ogiltiga röster får en ny granskning, och förtidsröster som kommit in efter den första rösträkningen räknas. Sammanlagt cirka 1 700, som en jämförelse hade Centern 2 289 godkända röster i kommunalvalet, innan den härextraräkningen.

–Det här tar nog hela dagen, men det slutgiltiga resultatet, med räknade personkryss, presenterar Länsstyrelsen senare, om en eller ett par dagar, kommenterar en lite stressad kanslichef, Ola Schön.

Annons

Annons

Valnämndens ordförande Gunilla Andir (S):

– Valnämnden jobbar ju främst de här dagarna, och det är en del att göra. I dag börjar vi med att granska de röster som ansetts som ogiltiga. Kanske går det att godkänna en del av dem, trots allt. Nästa steg är att räkna de sena förtidsrösterna. Sen lägger vi alla godkända i valurnorna, en för varje valkrets, och räknar.

–Visst kan de här rösterna påverka något. Men det rimliga är väl ändå att tro att det är jämnt fördelat, sa Ola Schön och granskade en valsedel.

De vanligaste felen för ogiltiga röster är att för många valsedlar hamnat i varje kuvert, eller att kuverten inte klistrats igen. Ett av de märkligare felen var att en väljare hade fel röstkort – det för EU-valet.


Jalmar Carlsson

jalmar.carlson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy