Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Två Södertäljepolitiker lämnar men fem blir kvar

Södertälje ser ut att få stor representation i riksdagen även den här mandatperioden. Men Mats Pertoft, MP, ser ut att åka ur.

Bild: Pontus Lundahl /tt

Annons

Förmodligen kommer fem politiker från trakten att sitta i den kommande riksdagen. Men knappast Mats Pertoft:

– Det ser kärvt ut. Men om jag fick 2800 personkryss, av de 3200 som röstade på Mp från Södertälje, har jag chansen. Men jag har länge insett att risken för att jag skulle tappa riksdagsplatsen varit stor, säger Mats Pertoft. Men jag är glad för partiets skull, att vi äntligen får sitta i regeringen.

Annons

Annons

Mats inser att det kan bli dags att söka nytt jobb:

- Jag jobbade i vårt familjeföretag tidigare, men det är nedlagt. Och så är jag lärare. Men visst vill jag fortsätta att arbeta politiskt, jag är öppen för förslag.

Även moderaten Metin Ataseven åkte ur riksdagen. Men eftersom Moderaterna tappade regeringsmakten blir infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd riksdagsledamot. Socialdemokraternas Ingela Nylund-Watz och Yilmaz Kerimo, sjua och åtta på S-listan som toppas av minst två blivande ministrar, satt säkert.

– Jag är glad för egen del och nöjd att vi går framåt. Jag ska göra mitt bästa och bidra riksdagsarbetet även nästa mandatperiod, meddelade en trött Ingela Nylund-Watz (S) på måndagen. Men det är svårt att vara riktigt glad när Sd får 13 procent.

Kristdemokraten Robert Halef behåller sitt mandat, liksom Centerns Kerstin Lundgren.

– Jag är glad, nöjd och tacksam för stödet. Vi har gjort en bra valrörelse, sammanfattade Robert Halef (Kd). Jag räknar med att sitta kvar, även om man måste vänta och se om någon kryssat sig förbi. För egen del känns det bra, vi har gjort det bra. Men resultatet i riksdagsvalet var inte upplyftande, med så stort stöd för Sverigedemokraterna.

När rösterna på Stockholmsbänken i riksdagen räknats fick S 9 mandat (+1), V 2, Mp 3, M 13 (-2), Fp 3, Kd 3, C 2, Sd 4 (+2).


Jalmar Carlson

jalmar.carlson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy